Agnes Korebrits-Van Egmond laat op haar computer wat bladzijden uit haar nieuwe boek zien.
Agnes Korebrits-Van Egmond laat op haar computer wat bladzijden uit haar nieuwe boek zien. Foto: Piet van Kampen

Boek met Rijnsburgse huisnamen

Algemeen

Vorig jaar verscheen een boek van Agnes Korebrits-Van Egmond met Rijnsburgse bijnamen. Het werd een succes en over twee weken komt er alweer een uitgave van haar uit. Dit keer heeft Agnes meer dan 80 huisnamen in boekvorm verzameld. Weer een leuk boek voor de verzameling van de echte Rijnsburgse liefhebbers.
 

'Tijdens een gesprekje met een kennis gaf zij mij de hint om iets met huisnamen te gaan doen. Ik dacht nog dat wordt supersaai, maar uiteindelijk vond ik het heel erg leuk om te doen.' Ze pakte de kaart van Rijnsburg en heeft straat voor straat struinde afgestruind om huisnamen te verzamelen. Vervolgens nam zij telefonisch contact op met de bewoners om over de herkomst van de huisnaam te informeren. 'Als er geen naam in het telefoonboek stond, ging ik er naar toe en belde aan. De reacties waren zeer positief. Enthousiast zelfs. Mensen zijn trots op hun huis en wilden er graag over vertellen.'

'Elk huis heeft een eigen verhaal'. De meeste namen staan op oudere woningen en veelal vrijstaand. Ook in de relatief nieuwe wijken van Rijnsburg werden enkele huisnamen opgespeurd. 'Mensen in een rijtjeswoning geven minder snel een naam aan hun woning'.
 

Het boek 'Rijnsburgse huisnamen' telt ruim 100 pagina's en alle huizen zijn in kleur gefotografeerd. Het adres, het bouwjaar, de naamgever en de herkomst van de namen staan er bij. Op donderdag 29 november wordt om 19.30 uur in De Burcht het eerste exemplaar aan oud-burgemeester Fedde Jonkman overhandigd, die het voorwoord schreef.

Door Piet van Kampen

Uit de krant