Afbeelding

Vluchtelingen uit Eritrea halen diploma bij zorgorganisatie DSV

Algemeen

Bij de Katwijkse zorgorganisatie DSV | verzorgd leven heeft een bijzondere groep leerlingen vanochtend hun diploma voor de ouderenzorg gekregen. Dat gebeurt altijd al op feestelijke wijze, maar speciaal voor deze groep kwam Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven naar woonzorgcentrum Vlietstede in Rijnsburg om die uit te reiken. Vijf van hen zijn vluchtelingen uit Eritrea.

De elf geslaagde studenten hebben het diploma verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) behaald na een nieuw en speciaal op maat gemaakt praktijk-leertraject binnen de zorgorganisatie zelf. Goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers in de ouderenzorg zijn namelijk hard nodig, op korte termijn, maar ook zeker voor de toekomst.

Het reguliere zorgonderwijs kan niet op korte termijn aan de grote vraag naar nieuwe medewerkers voor de ouderenzorg voldoen. Het is bovendien niet goed ingericht op leerlingen met een bijzondere achtergrond en specifieke opleidingsbehoeften, zoals zij-instromers met andere vooropleidingen. Of op herintreders en medewerkers die een verkort traject willen volgen of mensen met bijvoorbeeld een cultuur- en taalachterstand.

De verpleeghuiszorg is daarnaast de laatste jaren zodanig verder ontwikkeld, dat ook de aansluiting van de opleiding op de praktijk en specifieke behoeften in de huidige ouderenzorg volgens veel zorgorganisaties aan vernieuwing toe is. Met een praktijk- leertraject, dat deels binnen de organisaties zelf wordt gedaan, is dit beter af te stemmen, en sluiten theorie en praktijk als vanzelf op elkaar aan.

De opleiding bij DSV wordt op maat en als in-serviceopleiding aangeboden, zodat deze optimaal aansluit op zowel de behoeften en het niveau van de leerlingen, als van de zorginstelling zelf. Op deze manier wordt mogelijk gemaakt dat wie een opleiding in de ouderenzorg kan en wil volgen, ook écht de gelegenheid krijgt om dit te doen.

Zo hoeven mensen, die de motivatie en kwaliteiten hebben om in de ouderenzorg te werken, niet aan de kant te blijven staan.

Uniek project

De uitreiking was tevens de afsluiting van een uniek project: het zogenoemde 'statushoudersproject', een initiatief van DSV zelf, dat bij de start landelijk aandacht trok door de combinatie van wonen, werken en leren. Jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus (statushouders), die vanaf 2016 tijdens hun opleiding wonen in DSV-een woonzorgcentrum Salem in Katwijk, hebben hun opleiding voltooid en kunnen nu daadwerkelijk aan de slag als gediplomeerd medewerker in de ouderenzorg.

Het project had zelfs belangstelling van de Koning, die dat onderstreepte met een bezoek.

Directeur-bestuurder Gerard Herbrink van DSV: 'Voor ons allemaal, zowel voor de leerlingen als alle anderen die bij dit project betrokken zijn geweest en die ons hebben gesteund in de afgelopen jaren, is dit een heel speciaal moment. Het is een bekroning van alle inspanningen van iedereen. DSV wil hiermee ook graag laten zien dat nieuwe en andere wegen, zoals deze, binnen het zorgonderwijs mogelijk zijn en tot succes kunnen leiden, als men hieraan echt wil samenwerken, doorzet en blijft geloven in het resultaat'.

Nieuwe onderwijsvormen

DSV is dan ook een warm voorstander van radicale vernieuwing in het zorgonderwijs, passend binnen de landelijke beweging 'Radicale vernieuwing Verpleeghuiszorg'. Daarom participeert DSV van harte in de samenwerking rond het dit jaar gestarte vernieuwende onderwijsproject Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RV-WO), met andere zorgaanbieders als partners.

Binnen dit project zijn deze maand al de eerste nieuwe gemotiveerde studenten gestart met hun opleiding in de zorg. De opleiding staat open voor iedereen die enthousiast is om in de zorg te komen werken.

Uit de krant