Het team van Brandweer Valkenburg is trots op de geleverde prestatie in Leeuwarden.
Het team van Brandweer Valkenburg is trots op de geleverde prestatie in Leeuwarden. Foto: pr

Brandweer Valkenburg bij beste korpsen van Nederland

Algemeen

Ondanks dat er door hen geen plaats op het erepodium werd bereikt, mag de Vrijwillige brandweer Valkenburg toch trots zijn op de geleverde prestatie.

Van de 277 korpsen uit het hele land wisten zij afgelopen zaterdag de finale in Leeuwarden te bereiken. Met negen finalisten werd de strijd aangebonden.

Twee bussen vol supporters waren meegereisd naar het hoge noorden. Hun support heeft echter niet mogen leiden tot een gedroomde eerste plaats voor hun favorieten. De titel ging naar het korps uit Linschoten en voor Valkenburg was de zevende plaats weggelegd. Toch blikken Peter Deelstra en zijn collega Corine de Vries met voldoening terug. Deelstra: 'Natuurlijk ga je er voor en in je hart hoop je eerste te worden maar ik vind het van ons toch een hele prestatie' klinkt hij tevreden. Collega de Vries die bekent vooraf toch wel wat spanning te hebben gevoeld: 'Ik ben er bijzonder trots op. Eerst de regiovoorronde, toen de provinciale voorronde en daarna twee gewestelijke voorronden en dan zover komen. We zijn toch de beste uit de hele regio'.

Verrassende opdracht

De negen korpsen voerden de opdrachten uit zonder het van elkaar te kunnen zien. Logisch natuurlijk. Volgens de beide Valkenburgse brandweerlieden was het een verrassende opdracht. Een ballonvaarder die met de ballon op de spoorrails lag na een botsing met een langzaam rijdende trein. De machinist in shock, de ballonvaarder gewond in de mand. Gewonden in de trein. En niet geheel ten onrechte bedacht scenario omdat dit in het noorden van het land al bijna een paar keer was gebeurd. Waar ging het tijdens de oefening mis zodat er geen eremetaal voor de Valkenburgers was weggelegd? Deelstra: 'We gingen iets te vlug van start en daardoor dachten we te weinig aan onze eigen veiligheid.' 'We gingen inderdaad voor een snelle inzet om het slachtoffer te redden', vult zijn collega aan. Op zich een goede zaak maar het kostte hen helaas de nodige punten. Desondanks blikken beiden tevreden op de prestatie terug. Het korps had hun dorp toch maar mooi op de landelijke kaart gezet.    

Door Piet van Kampen

Uit de krant