Jorine Taal wint Zilveren penseel | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De winnende exposanten van de Oranje Expositie.
De winnende exposanten van de Oranje Expositie. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Jorine Taal wint Zilveren penseel

Kunst is belangrijk, omdat er een verhaal achter zit

Afgelopen vrijdag werd de 41e Rijnsburg Oranje Expositie geopend. Enkele tientallen aanwezigen konden in De Burgt fraaie creaties van diverse stijlen en technieken van schilderijen, tekeningen en foto's bewonderen. Dat er in Rijnsburg veel creatief talent onder de bevolking schuilt openbaarde zich ook deze keer weer duidelijk.

De creaties waren zeer divers en het was dan ook voor de ervaren juryleden Corrie Ravensbergen, Riet Rosier en Cees Baalbergen wederom een lastig klusje om de winnaars te selecteren. Presentatrice Teuntje van Delft: 'De menig van de jury is dat het lijkt of de keuze steeds moeilijker wordt. De kwaliteit verbetert en elk jaar zijn er toch weer nieuwe kunstenaars en nieuw werk. Grote diversiteit, ook de inzendingen onderling. Belangrijk is dat er veel meer mensen plezier beleven aan hun hobby'. Dat het voor de jury telkens weer een 'heel ding' is daar zullen de bezoekers niet vreemd van opkijken. Ga er maar aan staan. Is het die eekhoorn die klaar zit om een sprong te maken, in het oog springend of dat portret van een schattig kindergezichtje dat met een prijs gehonoreerd dient te worden? En zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken.

Belangrijk

Wethouder Jacco Knape was als 'bijzondere opener' ter plekke om de prijzen uit te reiken. Alvorens hij ertoe over ging liet hij blijken onder de indruk te zijn. De bewindsman refereerde ook aan het plotselinge overlijden van de plaatselijke bekendheid Joop van Egmond, een kunstenaar in hart en nieren die ook buiten 'zijn Rijnsburg' naam maakte. Een postuum eerbetoon aan hem was dan ook zeer terecht en op z'n plaats. 'Kunst is zo belangrijk omdat er een verhaal achter zit, vaak vertelt het iets over de kunstenaar zelf. Het is ook belangrijk dat kunst aan kinderen wordt over gedragen, ook in de klas', benadrukte Knape.

Zilveren Penseel

Zoals altijd met wedstrijden en competities kan er slechts één winnend over de finish gaan. Natuurlijk wordt de spanning opgebouwd door eerst met de net-niet winnaars te beginnen. Ineke Leune verdiende met haar olieverfcreatie de vierde prijs. De derde prijs viel in de creatieve handen van Gerda de Mooij, eveneens dankzij haar olieverfschilderij. Het zilver verwierf Tineke Roosen met haar schitterende foto's maar het echte zilver, het Zilveren Penseel (de 1e prijs) was voor Jorine Taal-Kruijt die zelf echter niet aanwezig kon zijn. Maar de vreugde uiting van haar moeder Nel zou ongetwijfeld van de winnares zelf geweest kunnen zijn. Het juryrapport vermeldde onder meer dat het 'een verrassende en gedurfde sterke kleurencompositie was'.

Door de kritische ogen van de lekenjury bekeken werd de inzending van Karel van Klaveren (olieverf) goed bevonden voor de derde prijs en mocht Leen van der Graaf (olieverf) de trofee van een goede tweede in ontvangst nemen. De hoogste eer was voor Willem Souverijn die in het bijzijn van zijn ouders Maarten en Nel –onlangs 60 jaar getrouwd- zijn aandenken in ontvangst mocht nemen. Weer een hoogtepuntje dus in de familie dankzij de fraaie olieverfcreatie van hun zoon.

De expositie kunt u tot en met 25 augustus tijdens de openingstijden van 'De Burgt' bewonderen.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>