GemeenteBelangen wil jaarlijkse kerstboomverbranding verbieden | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Kerstboomverbranding in Valkenburg.
Kerstboomverbranding in Valkenburg. (Foto: PvK)

GemeenteBelangen wil jaarlijkse kerstboomverbranding verbieden

GemeenteBelangen (GB) wil de jaarlijkse kerstboomverbranding in Valkenburg verbieden. De verbranding zorgt volgens de partij voor milieuvervuiling en past niet binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Ook vindt de partij het niet eerlijk dat elders in het dorp geen kerstboomverbranding is toegestaan.

De traditionele verbranding wordt ieder jaar in januari georganiseerd door stichting JIVAK. Kinderen verzamelden vorig jaar bijna 1.000 bomen, die op het open veld op de hoek van de Voorschoterweg-Torenvlietslaan samen met de brandweer in de fik werden gestoken. De gemeente verleent hier ieder jaar een vergunning voor.

Vergunning

In 2006 werd de vergunning in eerste instantie afgewezen, omdat het in de rest van de gemeente ook verboden is en de verbranding slecht is voor het milieu. Na bezwaar van JIVAK ging het feest uiteindelijk toch door. JIVAK kreeg toch toestemming, omdat de traditie gecontroleerd verloopt en voor iedereen toegankelijk is.

GB wil nu alsnog een einde maken aan de Valkenburgse traditie. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders vraagt de partij om geen vergunning meer te verlenen aan de kerstboomverbranding.

Nieuwe activiteiten

De partij heeft wel ideeën voor een nieuwe activiteit voor de kinderen. GB stelt voor om bijvoorbeeld voor iedere ingeleverde kerstboom een kortingsbon te geven, zoals ook in andere delen van de gemeente gebeurd. Ook noemt de partij het kerstbomenasiel in Leiden als optie. Kerstbomen kunnen opnieuw geplant worden en in december weer worden opgehaald.

'Wij begrijpen dat het leuk is als er voor kinderen iets georganiseerd wordt, maar dat kan ook op een wijze waarbij geen extra vervuiling in het milieu terechtkomt', aldus GB.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>