Jan en Magda bereiken 60-jarig huwelijksmijlpaal | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Het huwelijksjubileum werd met de hele familie gevierd. Een heel gezellig feest met de hele koppel.
Het huwelijksjubileum werd met de hele familie gevierd. Een heel gezellig feest met de hele koppel. (Foto: Piet van Kampen)
Valkenburg

Jan en Magda bereiken 60-jarig huwelijksmijlpaal

In hun fraaie appartement in Valkenburg met uitzicht over de Oude Rijn blikken Jan van Til en Magda van Til-Oostenrijk – beiden 86- voldaan terug op hun levensweg. De weg die officieel op 21 mei 1958 in het gemeentehuis van Sassenheim begon.

Jan werd in Oegstgeest geboren en Magda zag in Sassenheim het levenslicht. Het levenslicht dat ook hun kinderen Marian, Roelf, Jan, Riemer en Hieke zagen. Het paar was dolbij met het kroost en genieten ook van de jongere generatie nazaten, de 11 kleinkinderen. Daar ging echter een heel verhaal aan vooraf voordat het zover was. In hun jeugd leerden beiden elkaar kennen op de kweekschool in Leiden, studerend voor leraar in het basisonderwijs. 'Toen hadden wij eigenlijk nog niets met elkaar, dat kwam pas later', begint Magda voorzichtig. 'Later toen Jan in militaire dienst zat was er een feestje waar ik hem weer zag en vond ik hem een pittige man. Ik kreeg een lepeltje van hem met een symbool van de Grenadiers er op en dat vond ik een leuk gebaar', lichtte Magda een tipje van de sluier op. Jan direct aansluitend: 'Ik heb haar toen veroverd', klonk het triomfantelijk. Wat een lepeltje toch teweeg kan brengen! Cupido had de roos getroffen. De verloving was een tussenstap naar het grote moment op 21 mei 1958 toen het paar elkaar eeuwige trouw beloofde en deze belofte zijn nagekomen.

Onderwijs

Jan solliciteerde en werd leraar in Nieuwerkerk aan de IJssel. Daar vestigde het jonge stel zich. Jan maakte promotie als hoofdonderwijzer van een nieuwe school in zijn woonplaats. De carrière van Magda eindigde toen zij trouwden. Voordien stond zij voor de klas in Leiden en Nieuw-Vennep. Het gezin vroeg alle aandacht van haar. Veel tijd voor vertier was er voor beiden niet want Jan bleef studeren en werd later docent pedagogie in Rotterdam en Magda vond een handwerkje op z'n tijd wel leuk. Er werd naar  Rijswijk verhuisd. 'Het hoefde niet persé dicht bij de school te zijn', licht Jan toe. 'Het was prima zo'. Na het pensioen verhuisde het paar naar het Noord-Brabantse Teteringen. 'We waren avontuurlijk ingesteld dus waarom niet?' glimlacht Magda. Het ging toch kriebelen bij het paar en zij wilden terug naar deze regio. Het werd hun huidige appartement in Valkenburg waar zij zeer tevreden wonen. Af en toe naar Frankrijk naar hun zoon, naar de caravan in Drenthe en vijf keer naar Canada naar een broer van Jan. Leuke uitstapjes waren dat. Of samen naar het museum. Een lang en mooi huwelijk tot op heden. 'Elkaar de liefde laten voelen' is de levenswijsheid van Jan en Magda beamen zij: 'dat is een goede basis'. Het huwelijksjubileum werd met de hele familie in Het Haagsche Schouw gevierd, dezelfde locatie waar 60 jaar geleden hun trouwdag ook feestelijk werd besloten. 'Het was een heel gezellig feest met de hele koppel', blikt het echtpaar enthousiast terug.    

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>