Co Viele in haar knusse koffiekamer.
Co Viele in haar knusse koffiekamer. Foto: Piet van Kampen

Vanuit een goed hart en de Voorraadkast

Algemeen

Co en Ton Viele vormen samen met Patricia Holkenberg een team dat zich inzet voor de medemens die het niet zo breed heeft en voor wie een steuntje in de rug heel veel kan betekenen. Het particuliere initiatief dat drieënhalf jaar geleden door Co werd genomen, heeft inmiddels voor tientallen mensen verlichting in moeilijke momenten gebracht.

Hoe kwam Co er toe om met de Voorraadkast te beginnen? 'Toen mijn zus Petra overleed viel ik een gat. Zij was mijn steun en toeverlaat en loste vaak problemen voor mij op. Ik deed vrijwilligerswerk en was een keer op bezoek bij een bekende en die had veel lege potten en pannen in zijn schuur staan en raakte in gesprek. Eigenlijk moeten die potten en pannen worden gevuld met eten voor mensen die dat nodig hebben was de inhoud van het gesprek. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik heb een oproep op Facebook gezet. Ik heb toen na kerst mijn voorraadkast geleegd en het eerste wat ik aanbood waren een paar pakken spaghetti en eigen gemaakte tomatensoep. De mensen konden anoniem reageren, want privacy staat boven alles', benadrukt Co.

'Ik had de lachers op mijn hand toen ik er mee begon', is zij openhartig. Nu meer dan drie jaar later voorziet zij wekelijks 35 gezinnen van de eerste levensbehoeften. Door de grote bekendheid op Facebook zijn er ruim 1.500 betrokken volgers en haar sympathieke werk wordt gesteund door veel particulieren die regelmatig boodschappen voor dit doel bij haar brengen.

Acties

Het gaat bij de Voorraadkast niet om geld, maar om levensmiddelen. Co: 'Er zijn speciale acties geweest die Patricia bedacht en organiseerde. Zo heb ik geschaatst voor melk en in de Noordzee gezwommen voor boter. Ook zijn er veilingen waarvan de opbrengst niet in geld, maar in goederen wordt gegeven'. Ton legt uit hoe het in z'n werk gaat. 'We houden een intakegesprek en weten dan hoe de mensen ervoor staan. Wij willen ze tijdelijk helpen al is het soms maar voor een maand. Ze brengen een boodschappenlijstje en kunnen op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur de tas ophalen. Goederen worden op maandag, dinsdag en woensdag gebracht. Alles is anoniem en privacy gaat boven alles. Iedereen moet zich aan de regels houden. Mensen die drempelvrees hadden hebben wij op weg geholpen. Hier bij ons is het een koffiekamer waar iedereen welkom is.'


Ruimte

Momenteel wordt hun bergruimte en die van een buurman gebruikt voor hun voorraad. In de toekomst hopen Co en Ton over een andere woon- en bergruimte te kunnen beschikken als de situatie door omstandigheden hierom vraagt. 'Misschien dat er vanuit de politiek en de gemeente hierin wordt meegedacht', hopen zij hardop. Want zij willen dit bijzonder goede werk om 'de stille armoede' die er in Katwijk is de helpende hand blijven bieden, samen met de vrijwilligers Yvonne de Rooij en Jolanda Remmelzwaal-Schaap.

Uit de krant