Afbeelding
Foto: pr

Praktisch fietsexamen voor basisscholieren

Algemeen

Op het Marktplein in Katwijk werd maandagmorgen gestart met het praktisch verkeersexamen van VVN. Deze dag en ook vandaag komen leerlingen van 24 groepen 7 van basisscholen uit Katwijk en Valkenburg langs om de fiets te laten keuren, waarna de route kan worden gefietst. In Rijnsburg is dit examen op donderdag.

Wie geen bel op zijn fiets had, kreeg er, tijdelijk, één op bevestigd door Pieter de Vreugd. Hij is als VVN Katwijk-vrijwilliger al twintig jaar actief betrokken bij deze praktische verkeersproef.

De Vreugd: 'Blijkbaar is die leerling niet met zijn fiets langs de fietsenmaker gegaan. Want VVN Katwijk stuurt een maand eerder een e-mail naar alle deelnemende scholen met de mededeling dat ze voor 4,50 euro de fiets konden laten keuren bij alle fietsenmakers. Zo'n bel is wettelijk verplicht, daarom schroef ik deze er even op voor de verkeersproef. Maar ik zeg wel dat ze er één moeten kopen; het is immers voor je eigen veiligheid en wat kost het nou?'

Praktische verkeersproef

De politie is aanwezig om alle fietsen vooraf te keuren en deze maandagochtend zijn ze zeker tevreden over de kwaliteit ervan. Langs de route zitten beide dagen van negen uur 's morgens tot drie uur 's middags van alle scholen ouders om te checken of er op de verkeersknelpunten onderweg, zoals rotondes en moeilijke kruispunten, door de fietsende scholieren op de juiste wijze wordt gehandeld. Dat gaat nu nog door met de pen te turven, mogelijk gaat dit in 2019 in navolging van de landelijke test van VVN met een speciale app.

De route van vijf kilometer door Katwijk wordt ook geregeld door de politie nagefietst om te checken of alle verwijsbordjes er nog hangen. 'Die route konden de kinderen vanaf 15 maart ook al oefenen, want deze was ook door VVN Katwijk naar de scholen gestuurd', aldus De Vreugd.

Ook minder fietsuren in Katwijk?

VVN meldde in de media dat kinderen jaarlijks minder kilometers maken op de fiets. De ouders die klaar staan met de auto zouden daar debet aan zijn. Daardoor zouden kinderen ook minder goed gaan fietsen.

 'Ook hier brengen ouders hun kinderen regelmatig met de auto naar school', weet Gerard Bol van VVN Katwijk, 'maar voor veel kinderen blijft de fiets hét vervoermiddel. Samen met de scholen helpen we deze kinderen zich veilig in het verkeer te bewegen. Niet alleen tijdens de verkeersexamens, maar ook met praktische verkeerslessen, Dode Hoek-trainingen en fietsverlichtingscontroles.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant