Kunstwerk Bloei komt op de nieuwe rotonde aan de Noordwijkerweg.
Kunstwerk Bloei komt op de nieuwe rotonde aan de Noordwijkerweg. Foto: Piet van Kampen

Kunstwerk Joop van Egmond gaat rotonde sieren

Algemeen

Volgens verwachting zal in juni op de nieuw aangelegde rotonde bij Rijnsburg-Noord een fraai kunstwerk een prachtige blikvanger gaan worden.

De creatie van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond werd gekozen uit inzendingen van een viertal kunstenaars die aan de inschrijving voor het kunstwerk deelnamen. Van Egmond, bescheiden maar toch enigszins trots, noemt het een eer, een erkenning. Wat is er mooier dan dat een dorpsgenoot de opdracht heeft gekregen?

Het is overigens niet het eerste kunstwerk in Rijnsburg dat van de hand van de dorpsgenoot komt. Eerder al waren er creaties in de Koestraat (het Vrijheidsmonument) en bij veiling Flora (de Ontluiking) te bewonderen. Het kunstwerk bij de rotonde krijgt de naam 'Bloei'. Dat Van Egmond door de gemeentelijke kunstcommissie samen met bewoners uit de omgeving uitverkoren werd is mede dankzij de gestelde voorwaarden die hij in de creatie heeft verwerkt. Hij is er dankbaar voor. Zijn toelichting: 'Om te beginnen moet het weerbestendig (lees: storm) zijn. Dat betekent dat de sokkel van een stevige constructie moet worden voorzien. Omdat ik met RVS werk, zal het niet gaan roesten. Ook moet het vandalisme bestendig zijn. Het moet bovenal veilig zijn en onderhoudsarm', somt de kunstenaar de voorwaarden op waarmee hij aan de slag is gegaan. 'Tevens moest er iets herkenbaar voor Rijnsburg in verwerkt worden. Rijnsburg is immers groot geworden door de bloemen dus heb ik mij hierop gericht'.

Bloemen waren dus het uitgangspunt. 'Soms is het een lang proces en soms is het een directe ingeving om tot een idee te komen. Je denkt na over vormgeving en architectuur. Ik hou van moderne, ruimtelijke kunst met een stukje herkenning. Het moet echter wel gestileerd zijn en een beetje spanningsvol', geeft Van Egmond zijn uitgangspunten voor het kunstwerk prijs. De 'Bloei' wordt zo'n kleine vier meter hoog. Degenen die vaker vanuit Rijnsburg naar Voorhout rijden zullen bij de nieuwe rotonde bij de Nagelbrug in Voorhout het kunstwerk 'De Kus' zien staan. Een zelfde herkenbaarheid is ook terug te vinden in 'De Bloei' waarin heel duidelijk een tulp is verwerkt. Op het kunstwerk in Voorhout heeft Van Egmond veel positieve reacties gehad.

Door Piet van Kampen

Uit de krant