Afbeelding

Winnaars van het Sportgala

Algemeen

Tijdens het Sportgala zijn vrijdagavond in Valkenburg de winnaars bekend gemaakt van de belangrijkste Katwijkse sportprijzen. Een vakjury heeft van alle nominaties in vier verschillende categorieën een winnaar gekozen. Bij de sportinitiatieven van het jaar heeft de jury een van de drie winnaars gekozen. De overige twee zijn door het publiek aangewezen.

Sportbelofte

In de categorie Sportbelofte ging Kim de Jong er met de prijs vandoor. De 14-jarige zwemster werd Nederlands kampioen op de 1.500 meter schoolslag in het open water. Op de 3 kilometer vrije slag werd ze derde. Bovendien won ze het overall klassement van de schoolslagwedstrijden in het open water, in dat klassement voor de vrije slag werd ze tweede.

Sportvrouw

Karin Kuijt werd gekroond tot Sportvrouw van het jaar. Ze won dit jaar zo ongeveer alles wat een basketballer kan winnen. Met haar club Lekdetec werd ze winter-, beker-, en Nederlands Kampioen. Met het Nederlands team 3x3 basketbal won ze een bronzen medaille op het EK werd ze vierde op het WK. Ze werd bovendien uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van de dames eredivisie en zowel op het EK als het WK opgenomen in het team van het toernooi.

Sportman

Sportman van het jaar werd zwemmer Arno Kamminga. Het sportjaar 2017 had voor hem niet één maar meerdere hoogtepunten: halve finale op het WK, finaleplaatsen en een medaille op het EK en verschillende Nederlandse records.