Alles over Katwijk - College wil begrafenissen nog niet meenemen bij gladheidsbestrijding
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

College wil begrafenissen nog niet meenemen bij gladheidsbestrijding

De gemeente gaat tijdens hevige sneeuwval vooralsnog de routes van begrafenissen niet meenemen in de gladheidsbestrijding. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dit met 'de bestaande middelen, materieel en mensenkracht' niet mogelijk.

In december had de gemeente op een maandag te maken met hevige sneeuwval en was het flink glibberen op de straten. Een begrafenisondernemer had moeite om de rouwwagen uit de garage te rijden en voor de begrafenisstoet was het een uitdaging stapvoets vooruit te komen. Voor de SGP aanleiding om het college te vragen om de gladheidsbestrijding aan te passen en de begrafenisroutes mee te nemen in het strooibeleid.

Prioriteit

Strooiwagens rijden vaste routes die zijn vastgesteld in een uitvoeringsplan. In dat plan geeft de gemeente prioriteit aan plekken als bruggen, winkelgebieden, verzorgingstehuizen en scholen, omdat het 'ondoenlijk is om de gladheid overal tegelijk te bestrijden'.

Het college schrijft: 'Bij grote hoeveelheden sneeuw zoals op de betreffende maandag is er sprake van een extreme situatie. Het verkeer loopt in de meeste gevallen vast. Met sneeuwploegen wordt geprobeerd de verbindingsroutes zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Het heeft bovendien weinig zin om in woonstraten of buurten sneeuw te ruimen. De sneeuwploeg heeft een werkbreedte van 2 a 3 meter en zet de sneeuw op ruggen langs de kant van de weg. Dit kan problemen opleveren met geparkeerde auto's, oversteekbaarheid van straten, enzovoort. Daarnaast maken obstakels als paaltjes, verkeersdrempels of wisselend wegdek het bestrijden van de sneeuw moeilijk. Er wordt in bepaalde gebieden dus besloten om de sneeuw niet weg te schuiven'.

Het college wil wel tijdens de jaarlijkse evaluatie kijken wel mogelijkheden er zijn om de routes van begrafenissen aandacht te geven bij de gladheidsbestrijding.

reageer als eerste
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>