Adri Platteeuw uit Nieuwveen beoordeelde bij ‘De Kanarievogel’ de kleur- en postuurkanaries, waaronder de Noordhollandse frisé’s.
Adri Platteeuw uit Nieuwveen beoordeelde bij ‘De Kanarievogel’ de kleur- en postuurkanaries, waaronder de Noordhollandse frisé’s. Foto: pr.

Clubkampioenschappen 'De Kanarievogel'

Algemeen

Er heerste op woensdag 6 december een gezonde spanning in het clubgebouw van vogelvereniging 'De Kanarievogel'. De door de leden ingebrachte 315 vogels werden stuk voor stuk door keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) beoordeeld op hun zangkwaliteiten, model of kleur.

De drie waterslagerkeurmeesters Aelbrecht, van de Kuil en Martina zaten de hele dag opgesloten in een klein hokje om de zangkanaries te beoordelen. Waar het aan gelegen heeft vertellen vogels niet, maar ze hadden woensdag kennelijk niet zo veel zin om hun best te doen, want de keurmeesters klaagden over de geringe zanglust van het merendeel van de waterslagers. En als er niet gezongen wordt valt er ook weinig te beoordelen.

Peter Bredenbeek uit Alphen aan den Rijn en Adri Platteeuw uit Nieuwveen hadden weinig hinder van onwillige vogels, want zij beoordeelden de kanaries en tropische vogels op model en kleur. Zij kregen respectievelijk 90 en 100 vogels voorgeschoteld. Van elke vogel moest een keurbriefje met een eindbeoordeling worden ingevuld. Om 16.00 uur was dat voor elke vogel gebeurd en kon de balans opgemaakt worden wie de clubkampioenen van 2017 waren geworden.

Terwijl het wedstrijdsecretariaat de laatste puntjes op de i zette begonnen de overige aanwezigen met het sfeervol inrichten van de zaal voor de vogeltentoonstelling, die op donderdagavond werd geopend. Tot zaterdagmiddag konden bezoekers de ingezonden vogels bekijken en een oordeel vellen of de keurmeesters de juiste vogels kampioen hadden gemaakt.

Clubkampioenen 2017

De clubkampioenen van 'De Kanarievogel' zijn dit jaar: waterslagers: meesterzanger, kampioen stammen en enkelingen: Jaap Plokker; kampioen stellen: Piet Hagenaars. Kampioen kleurkanaries: Piet Hagenaars; kampioen postuurkanaries: Aad van Niel. Kampioenen tropische vogels: Jaap Plokker (Japanse Meeuwen), Cor Schaap (Australische prachtvinken) en een bisschops tangara van Gert-Jan van Duijvenbode bij overige tropische vogels. Het Bondskruis van de NBvV werd toegewezen aan Aad van Niel voor een Noordhollandse frisé.

Vogelbeurs 16 december

December is een drukke maand voor de vogelvereniging, want zaterdag 16 december is er weer een vogelbeurs in het clubgebouw aan Oude Gravendijckse weg 2a. Van 12.00 u – 15.00 u. staat een rijk assortiment aan vogels opgesteld en kunnen ook allerlei toebehoren voor de vogelhobby aangeschaft worden.

Uit de krant