Valkenburgers komen met nieuw verkeersplan | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Bewoners willen het huidige ontwerp van tafel. Het moet veiliger.
Bewoners willen het huidige ontwerp van tafel. Het moet veiliger. (Foto: Piet van Kampen)
Valkenburg

Valkenburgers komen met nieuw verkeersplan

Vorige week vrijdag waren er tientallen bezorgde inwoners naar De Peuk gekomen om een alternatief plan voor de herinrichting van de Katwijkerweg/Hoofdstraat te bekijken.

'Het huidige ontwerp moet van tafel', zegt mede initiatiefnemer Nelly Smits vastberaden. Samen met Linda Smit-van den Berg, Leendert van der Ent, Corrie van Kralingen en twee verkeersexperts hebben zij zich over een nieuw ontwerp gebogen.

Eerder dit jaar was er een informatieavond waar inwoners hun tips en suggesties over een ontwerpvoorstel voor de herinrichting konden geven. 'We dachten dat het de goede kant op ging', vertelt Smits. De tips en suggesties werden meegenomen, maar tijdens de volgende bijeenkomst op 31 oktober jl. bleek dat er weinig van de wensen in het herziene ontwerp waren opgenomen. De aanwezigen waren zeer teleurgesteld, maar meer nog ontevreden. Enkelen van hen lieten het er niet bij zitten en gingen aan de slag.

Veiligheid voor alles

Een heikel punt in het plan 'dat van tafel moet' is de veiligheid voor fietsers.

Die werd hierin niet gewaarborgd en in het nieuwe alternatief wordt hier juist de hoogste prioriteit aan gegeven. Bij alle verkeerssluisjes en ook eventuele nieuwe moeten de fietsers er niet doorheen maar langs kunnen. Geen verkeersplateaus, want dat levert veel trillingen op en veel oudere huizen zijn niet onderheid. 'Valkenburg is net een waterbed' was een ludieke opmerking van een bezoeker. Hiermee doelde hij op de veengrond onder het dorp. Er wordt voor meer verkeersoverlast gevreesd als de wijk 't Duyfrak helemaal klaar is en de toekomstige wijk Nieuw-Valkenburg (op het voormalige vliegveld) gereed zal zijn.

Er wordt gepleit om bij supermarkt Hoogvliet ook een ingang aan de achterzijde te creëren die op de Torenvlietslaan aansluit. Bij de ingang van de Dorpsweide staat een halve ronding in het plan ingetekend. Verkeersremmend zoals ook een sluis met bloembakken bij het Recreatiepad.

De trottoirs moeten kritischer worden beken; daar waar nodig breder en soms kan het ook smaller ten gunste van de weg en het fietspad. Alle fietspaden moeten in rood asfalt worden uitgevoerd en het gedeelte van de Hoofdstraat tot aan de Katwijkerweg moet een 30-kilometerzone worden. Het is een flinke greep uit de wensen- zeg maar bijna eisen- van de bewoners.

Er werden tientallen handtekeningen gezet onder het nieuwe plan. Veel inwoners zullen deze aan burgemeester Cornelis Visser tijdens zijn spreekuur op 19 december in Het Dorpshuis aanbieden. Het nieuwe plan zal in het college de aandacht moeten krijgen, dus wacht er het nodige huiswerk voor de vroede vaderen. Bezint eer gij begint is het motto. Investeren in de toekomst is een goede zaak, maar dan wel op de juiste wijze het vele geld hieraan besteden.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>