Logo allesoverkatwijk.nl

100-jarige Katwijkse ontvangt bezoek van loco-burgemeester

Het is slechts weinigen gegeven om de mijlpaal van de honderdjarige verjaardag te vieren. Mevrouw Cor Meijvogel-Twigt was het op zaterdag 5 augustus echter gegund. Nog helder van geest blikt zij terug op een zwaar leven waarin het nodige leed haar niet bespaard is gebleven.

Door Piet van Kampen

Ruim 17 jaar woont Cor nu in het Gasthuishof. 'Ik maak me nergens meer druk om', glimlacht de aimabele vrouw. 'Af en toe ga ik nog wel eens naar de galerij om een praatje te maken, maar niet in een rolstoel. Dan denken de mensen zeker dat ik niet goed ben en dat wil ik niet', legt zij uit.

Na deze uitleg wordt er teruggeblikt op haar leven. Een zwaar leven. Cor trouwde in 1938 met Arie Meijvogel, een metselaar die later een eigen bedrijf begon. Helaas overleed haar echtgenoot al op 41-jarige leeftijd. Het echtpaar woonde eerst in de Duinoord, destijds Parklaan geheten. Vervolgens werd er verhuisd naar de Elleboogsteeg, de Secr. Varkevisserstraat en nu slijt zij haar oude dag in het Gasthuishof.

Tot voor kort kookte Cor nog haar eigen potje. Zij geniet enige thuiszorg en wordt verder met liefde door schoondochters verzorgd.

Gedenkdag

Cor en Arie werden de ouders van zes kinderen, Jaap, Arie, Ellie, Aria, Mart en later nog een Arie. De eerste zoon Arie overleed al op 4-jarige leeftijd en toen er later nog een zoontje werd geboren, werd deze naar zijn overleden broertje vernoemd. De 100-jarige is grootmoeder en overgrootmoeder van vijftien kleinkinderen, 38 achterkleinkinderen en twee achter-achterkleinkinderen.

Zij noemt deze verjaardag een gedenkdag. 'Ik geloof er zelf nog niet in', bekent zij. De enige zoon die nog in leven is, is Mart. Verder heeft zij al haar kinderen al begraven. Het grootste verdriet was toen Arie op vierjarige leeftijd stierf. 'Ik was helemaal kapot en ben zes weken bij familie in Capelle aan de IJssel geweest. Toen ik weer thuis kwam zei Jaap van negen jaar 'Was ik maar dood gegaan in plaats van Arie'. Waarom? Omdat jij zoveel van hem hield'. 'Maar ik hou toch ook van jou?' zei de zorgzame moeder. Ontroerende momenten uit het leven van deze 100-jarige die nog elke dag wordt bezocht door de nazaten.

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?Reageren!