Wijnspinsels | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr
Columns

Wijnspinsels

Verrassing in de Languedoc

Ik mocht mijn vakantie dit jaar vieren in de Languedoc. Een prachtig en afwisselend landschap met robuuste bergketens, smalle weggetjes in slaperige plaatsjes.

De streek kent een aantal aantrekkelijke steden, zoals Montpellier en Carcassone. En in deze streek is veel goede wijn te vinden.

We verbleven een halve week in een prachtig herenhuis, "Maison de Maître" uit 1896, vlakbij het wijndorp Saint Chinian. Dit bleek een centraal punt in de Languedoc, van waaruit we diverse wijnbedrijven konden bezoeken. Op een steenworp afstand ligt Assignan, een opmerkelijk dorpje. Het plaatsje zou het niet gek doen in een romantische film. In 2006 is een Vlaming er samen met zijn vrouw een wijnbedrijf begonnen. Zij hebben het groots aangepakt. In het dorp zelf zijn oude panden aangekocht. Hier wordt wijn verkocht, er is een wijnschool en in de panden zijn een hotel en verschillende restaurants gehuisvest. Op het dorpspleintje staan opvallende rode parasols. De restaurants en het hotel zijn bijzonder smaakvol ingericht met diverse kunstwerken.

Het Vlaamse echtpaar heeft zich niet alleen op de bouwwerken gestort. Ook de wijn mag er zijn. Er worden hier verschillende wijnen gemaakt; rood, wit, rosé en een mousserende. Voor de rode en witten wijnen uit Saint Chinian worden specifieke druivensoorten voorgeschreven. Bij Château Castigno worden echter ook wijnen gemaakt van andere druivensoorten. Het gevolg is dat op de fles dan niet 'AOC Saint Chinian' komt te staan maar bijvoorbeeld 'IGP Vin de France'.

Het ploegen van de wijngaarden gebeurt hier nog, of eigenlijk weer, met een paard. Paarden zijn relatief lichtvoetig. Hierdoor wordt de bodem van de wijngaard minder in elkaar gedrukt dan bij het gebruik van een zware tractor. De druiven worden met de hand geplukt. In veel rode wijnen is goed te proeven dat ze op hout hebben gelegen. Het zijn stuk voor stuk goede wijnen!

Ga je dit jaar naar de Languedoc en wil je een wijndomein bezoeken, dan is dit een absolute aanrader!

Linda Driebergen

Registervinoloog sinds 2015

Eigenaresse van De Oude Keuken,

Restaurant aan huis,

Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>