Bakkie | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR
Columns

Bakkie

Communicatieadviseur|columnist Teuntje van Delft kijkt tweewekelijks met gevoel, scherpzinnigheid en humor naar de wereld om ons heen.

Trots

De kogel is door de denkbeeldige kerk. Het startsein voor de herinrichting van het gebied rond het mausoleum is officieel. Die mooie historische plek tussen de Laurentiuskerk en de Burgt wordt opgeknapt en krijgt een eigen uitstraling. Hoewel het bestuur van het Genootschap zich wel eens als een roepende in de woestijn voelde, ineens was het besef daar dat Rijnsburg wel iets bijzonders binnen de dorpsgrenzen heeft. Daar kan geen andere plaats in de regio aan tippen. Toen dat besef doordrong kwam er ondersteuning van alle kanten. Natuurlijk gaat het niet zonder slag of stoot, want ook al pakte wethouder Knape deze uitdaging met zijn hart en beide handen op, er waren nog wel wat hobbels te gaan. Dan komt de aanval meest uit onverwachte hoek…….. Tijdens het spreekrecht voor de oordeelsvormende sessie van de gemeenteraad, mocht ikzelf namens het bestuur van het Genootschap een toelichting geven waarom het plan zo belangrijk is. Daarvoor zijn eigenlijk vele redenen. Het is de plek waar Rijnsburg is ontstaan zelfs al voor de zesde eeuw, waar Dirk II in 975 een beslissend gevecht won tegen de West-Friezen en een kapel wijdde aan de heilige Laurentius. Waar Gravin Petronella van Saksen in 1133 de Abdij stichtte, die ruim vier eeuwen dienst deed, dat er in de graftombe verschillende leden van het grafelijke Hollandse Huis zijn bijgezet en dat dit het warm kloppend hart is van Rijnsburg. De plek waar de ontstaansgeschiedenis en het wezen van Rijnsburg aan ten grondslag ligt. Nou als dat al niet bijzonder is……..Het spreekrecht ging exact hierover. Dat was nu net het mooie. De persoon die ook spreekrecht had aangevraagd, kwam niet uit Rijnsburg, vond het een historisch waardevolle plek, maar wij moesten niet denken dat………. Inderdaad, Graaf Floris V daar zou liggen.
Net of wij de geschiedenis niet kennen en niet weten hoe professor Dijkstra, deskundig en landelijk gewaardeerd om zijn kunde, de onderzoeksresultaten nauwkeurig heeft opgetekend. Hoe later professor Maat op een bijzondere manier en zonder DNA onderzoek, tot wellicht een andere conclusie kwam. Want wie heeft gelijk? Maar ook hoe belangrijk is het, of Floris daar wel of niet ligt? Dat er Graven en Gravinnen begraven zijn is zeker, want ook Petronella van Saksen was een Gravin. Dat het de meest historische plek van de omgeving is, is zeker. Dat de bul van Paus Alexander, ter bescherming van de Abdij, het oudste document is in ons Nationaal Archief in Den Haag is zeker en dat Rijnsburg, die vanuit de historie al opkomt voor zwakkeren, en met open vizier vocht en vecht voor recht en vrijheid, is ook zeker. Want de Rijnsburgse raadsleden stonden als één man/vrouw voor de historie. En de actie die we eind vorig jaar voorzichtig opstartten en in mei officieel konden maken tijdens de presentatie van de herinrichtingsplannen leverde zoveel enthousiaste reacties op en ook al financiële bijdragen, dat we hopelijk een mooie presentatie kunnen maken. Waar straks jong en oud kunnen genieten, van een meer dan waardevolle plek. Dan ben je supertrots.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>