Afbeelding

Energieke Regio Katwijk: advies over duurzaamheid

Duurzaam & Groen

Mogelijk heeft u wel eens gehoord van Energieke Regio Katwijk, misschien ook niet. Energieke Regio Katwijk is een initiatief van de gemeente Katwijk, Rabobank Leiden-Katwijk, Parkmanagement Katwijk en 20Duurzaam20, een stichting die in Katwijk duurzame projecten opzet.

De landelijke Stichting Energieke Regio begeleidt het project en helpt onafhankelijke lokale adviseurs om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te adviseren. Waarover? Over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en het verbeteren van het binnencomfort.

Er zijn inmiddels 16 Energieke Regio’s in Nederland, op het grondgebied van 60 Nederlandse gemeenten. Ruim een jaar geleden is het project in Katwijk als 4e Nederlandse regio van start gegaan.

Katwijk

Er zijn inmiddels 10 Katwijkse deelnemers, die we gerust als duurzame koplopers kunnen bestempelen. Wie dat zijn? Het Andreas College was de eerste organisatie die zich met maar liefst drie locaties aanmeldde. Daarna volgde Rabobank Leiden-Katwijk met hun gebouw aan de Rogstraat in Katwijk. Naar aanleiding van een geslaagde informatie- en inspiratiebijeenkomst kwamen er acht deelnemers bij: aannemersbedrijf KBM, afvalverwerker VLK Recycling, producent van luchtkanalen Vink Systemen, potplantenkwekerij Quanthurium, Bakker van Maanen, producent van koelverse maaltijden Eetgemak, woningcorporatie Dunavie en restaurant Het Strand.

Deze 10 deelnemers hebben verschillende motieven om voor verduurzaming te kiezen. Vrijwel altijd speelt er het verantwoordelijkheidsgevoel voor een duurzamere toekomst van onze maatschappij mee. Soms gaat het daarnaast om het voldoen aan wettelijke eisen, soms om het oplossen van comfortproblemen.

Meestal draait het ook – en daar hoeft niemand zich voor te schamen – om harde euro’s. Door te besparen op energiekosten of te verdienen aan het opwekken van duurzame energie komt geld vrij om andere dingen mee te doen. Subsidies en fiscale voordelen maken het extra aantrekkelijk. De adviseurs zoeken altijd naar oplossingen die passen bij de door de deelnemer gestelde uitgangspunten. De deelnemer bepaalt zelf welke terugverdientijden gewenst zijn, wie de maatregelen uitvoert, wanneer dat gebeurt en of men die zelf of via bijvoorbeeld een bank financiert. Wij komen helpen, niet meer en niet minder…

Bent u als ondernemer ook geïnteresseerd in de verduurzaming van uw bedrijf? Sluit u zich dan aan bij Energieke Regio. Voor meer informatie of aanmelden  kunt u een mail sturen naar info@20duurzaam20.nl of ga naar www.20duurzaam20.nl

Uit de krant