Afbeelding

Lezing mammoetjager Dick Mol

Activiteiten

Moderne mammoetjager Dick Mol houdt op maandag 12 december om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek in Katwijk een lezing met als titel: De Noordzee als schatkamer. Een interessante duik in het verleden van de Noordzee, met aandacht voor de overblijfselen uit de IJstijd. Op de vraag wat de huidige Noordzee en haar kusten ons kan leren, komt zeker een antwoord.

De Noordzee is een echte schatkamer voor paleontologen en archeologen. In de laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland, de zogenoemde mammoetsteppe, woonden in de IJstijd wolharige mammoeten en sabeltandkatten. Resten van deze dieren worden nog met grote regelmaat gevonden.

Samenwerking met visserij

Van de mammoetfauna  zijn veel verschillende  dieren en de vegetatie  bekend.  En dat dankzij  de intensieve samenwerking met de visserij in de Noordzee van vandaag de dag. Nu er in de Eurogeul voor de kust van Zuid-Holland volop wordt gebaggerd naar zand voor de aanleg van de Maasvlakte-2  komen bijna dagelijks bewijzen van een vergane wereld aan het  daglicht. Welke dieren en welke mensen hebben hier de laatste 50.000 jaar rondgelopen en waarom zijn zij verdwenen? Overblijfselen van mens en dier tonen aan dat tot 8.000 jaar geleden dit deel van de Noordzee heel goed bewoonbaar is geweest. Dramatische  klimaatwijzigingen deden de huidige Noordzee ontstaan.

Dick Mol

Dick Mol is een Nederlandse amateur-paleontoloog die wereldwijde bekendheid geniet. Hij  houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen van en publiceren over vondsten in de  Noordzee van zoogdieren uit de IJstijd in het Pleistoceen. Hij nam deel aan wetenschappelijke expedities en hielp mee met opgravingen van wolharige mammoeten die soms met huid en  haar en ook met maag- en darminhoud werden aangetroffen.
Mol heeft voor de televisie expedities met boomkorkotters op de Noordzee georganiseerd. Hij was betrokken  bij de natuurdocumentaires 'Raising the Mammoth' en 'Land of the Mammoth' van Discovery Channel. Door zijn kennis van mammoetfossielen kreeg hij de bijnaam  'Sir Mammoth'.

Kaartjes

Ook nieuwsgierig geworden naar de bewijzen van een 'Lost World' en naar het verleden van de huidige Noordzee? Kom dan naar deze interessante en verrassende voordracht van Dick  Mol op maandag 12 december om 20.00 uur in de Hoofdbieb. Toegang: 7 euro voor leden en 9 euro voor niet-leden. Kaarten zijn rechtstreeks te koop via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart( en). Ook aan de balies van de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn kaarten te verkrijgen.

Uit de krant