Afbeelding

Zondagpraet: Kerstboodschap Jack Nugter

Geloof & Religie

Zondagpraet is een rubriek over geloof en religie, dit keer verzorgt door Jack Nugter.

De eerste artikelen zijn alweer verschenen. Artikelen die de viering van Kerst aan de orde stellen, belachelijk maken of in het “juiste perspectief” proberen te stellen. Kerst, de geboorte van Christus in de maand december? Kerst, een mythe die maar doorvertelt wordt? Kerst waarin mensen zich behagelijk voelen en dat daarom de kerken vol zitten? Kerst, toch weer hoop op een wereldvrede? Ere zij God in de hoge en vrede op aarde!, zingen ze dan weer. Maar wanneer komt die vrede dan?

En toch weer Kerst. Waarom eigenlijk? Omdat het gaat om een heel bijzonder moment in de geschiedenis waarin God mens werd. Mens om als “Hij die zonder zonde was, voor de zondaar te sterven”. Daarom Kerst! Het was een punt in de geschiedenis die een ombeschrijfelijke impact heeft gehad en nog heeft. Kerst vieren we om nooit, maar dan ook nooit te vergeten dat de Zoon van God geboren werd uit een maagd. Dat Hij geboren werd om het Lam Gods te zijn dat de zonde der wereld weg zou nemen. En dat gedaan heeft! Hij is geboren, verworpen, gekruisig, begraven, opgestaan, ten hemel gevaren waarvan Hij terug zal komen.

Van de herders die het Kind gezien hadden staat geschreven: “En de herders keerden terug en zij verheerlijkten en loofden God om alles wat zij gehoord en gezien hadden, zoals tot hen gesproken was.”

Ja, dat is nog eens een Kerstboodschap. Eentje die niet alleen voor de Kerstavond is om daarna het gewone leven weer op te pakken. Nee, een moment waarin u en ik stil staan bij wat er werkelijk voor de wereld gebeurde. Kerst kan voor de een opnieuw een bemoediging zijn en voor de anderen een moment van stil staan en verwonderd raken van het heil Gods.

Met vriendelijke groet en zegen,

Ds. J. Nugter

Uit de krant