Afbeelding

Financiële gevolgen voor huiseigenaren 2016

Huis & Geld

Welke financiële veranderingen kunt u als huiseigenaar in 2016 verwachten? Hieronder vindt u de maatregelen die nu al bekend zijn. De meeste maatregelen moeten in november en december 2015 nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Maximale hypotheek omlaag naar 102 %

Per 1 januari 2016 mag een nieuwe hypotheek maximaal 102 % van de marktwaarde van de woning bedragen. In 2015 is dat nog 103 %. Dit percentage daalt elk jaar een procent, tot 100 % in 2018. Naast de woningwaarde is er nog een ander belangrijk plafond voor een nieuwe hypotheek: het inkomen. De inkomensnormen voor 2016 worden in de loop van dit najaar bekend.

Maximum tarief hypotheekrenteaftrek verlaagd naar 50,5 %

De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2016 weer iets verder beperkt. In 2016 is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is 50,5 %. Dat was 51 % in 2015.

Schenkingsvrijstelling omhoog (2017)

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling gaat in 2016 omhoog naar € 53.016. In 2017 wordt deze vrijstelling verhoogd naar € 100.000. Voorwaarde is wel steeds dat de ontvanger het bedrag besteedt aan de eigen woning.

NHG-grens daalt naar € 225.000 (juli 2016)

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  daalt 1 juli 2016 van € 245.000 naar € 225.000. Wie voor een nieuwe hypotheek de zekerheden en rentekorting van NHG wil krijgen, mag vanaf die datum dus geen koopsom boven de € 212.264 hebben. Dit in verband met de 6 % bijkomende kosten (voor makelaar, notaris en dergelijke). Tot 1 juli 2016 is de maximale koopsom nog € 231.132.

WOZ-waarde openbaar (oktober 2016)

De WOZ-waarde van elke woning is naar verwachting per 1 oktober 2016 voor iedereen openbaar. Zo kunnen woningbezitters via een website de WOZ-waarde van hun huis vergelijken met zelfgekozen referentiepanden. Vereniging Eigen Huis is blij met het openbaar maken van de WOZ-waarden en heeft hier langere tijd voor gepleit.

Meer wettelijke armslag en leenmogelijkheden voor VvE's

In de loop van 2016 krijgen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) extra wettelijke mogelijkheden om onwillige eigenaren te verplichten mee te betalen aan onderhoud. Bovendien wordt het dan makkelijker voor VvE’s om geld te lenen voor onderhoud en energiebesparende maatregelen.

Stijging energiebelasting voor huishoudens

De energiebelasting op gas stijgt. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de belasting op elektriciteit: hier wordt alleen een inflatiecorrectie toegepast.

Gevolgen aflossingsachterstand verzacht

De meeste hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten, moeten via een annuïtair aflossingsschema worden afgelost om recht te behouden op hypotheekrenteaftrek. Wie meerdere jaren achterloopt op dit schema, riskeert dat de hypotheekschuld wordt verplaatst naar box 3. Dan is er definitief geen renteaftrek meer mogelijk over de hoogte van de schuld. Als de aflossingsachterstand wordt ingehaald, dan verhuist de schuld weer naar box 1 en is de rente daarover weer aftrekbaar.

Dubbele vrijstelling kapitaalverzekeringen KEW en SEW

Voor een dubbele vrijstelling van een verzekeringsuitkering is het vereist dat beide partners verzekeringsnemer of onherroepelijk begunstigde zijn. Vaak blijkt pas op het moment van uitkeren dat dit niet goed is geregeld in de polis. Hierdoor kan een deel van de verzekeringsuitkering dus worden belast. Het kabinet stelt voor dat ook in de aangifte inkomstenbelasting van het jaar waarin de uitkering is ontvangen een beroep kan worden gedaan op de dubbele vrijstelling. Een aanpassing van de polis is dan niet meer nodig. Voor situaties tot 2016 komt een overeenkomstige regeling in het beleidsbesluit. Uiteraard moet wel aan de andere vereisten worden voldaan. Zo zal bij een KEW of SEW de uitkeringen moeten worden gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen.

Lees het hele artikel

Uit de krant