Burgemeester Wienen beschermheer Ruach

Algemeen
Burgemeester Jos Wienen van Katwijk is beschermheer geworden van het Katwijkse Jeugdkoor Ruach. Dat is deze week bekendgemaakt.

Bestuurslid Maarten Roos van Ruach geeft te kennen dat het koor heel blij is met de toezegging van Wienen. “Het beschermheerschap is iets wat je als koor toch een bepaalde uitstraling geeft”, zegt hij. “Nu heeft Ruach al een zeer goede naam, maar het feit dat burgemeester Wienen beschermheer is, wil toch ook wat zeggen.” Overigens heeft het beschermheerschap een zuiver symbolische functie, aldus Roos. “Het is iets van ceremoniële aard, maar de uitstraling kan veel betekenen.”
Het beschermheerschap van Jos Wienen komt niet uit de lucht vallen. De Katwijkse burgervader is een trouwe bezoeker van de Ruachconcerten en heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het jeugdkoor bewondert en vindt dat Katwijk alle reden heeft om trots op het koor te zijn. Begin 2011 benadrukte hij dat nog eens tijdens de uitreiking van de D.F.E. Meerburgprijs op het Katwijkse gemeentehuis. “Daarom hebben we hem ook gevraagd om beschermheer te worden”, vertelt Maarten Roos. “Hij wilde er even over nadenken, maar liet al vrij snel weten deze functie graag te willen vervullen.”
De functie van beschermheer of –vrouwe gaat terug op de antiek-Romeinse ‘patronus’, een beschermfunctie die in de middeleeuwen veranderde in beschermheilige of schutspatroon. Zo hebben veel landen, steden, beroepsgroepen of individuen nog altijd een schutspatroon.

Uit de krant