Enquête CDA Katwijk over gebruik voorzieningen

Algemeen
CDA Katwijk is een enquête gestart om het gebruik van de diverse voorzieningen in de dorpen en kernen in beeld te brengen. Aanleiding is de discussie rond de mogelijke nieuwbouw van de hoofdvestiging van de bibliotheek in Katwijk aan Zee. Behalve naar gebruik wordt gevraagd naar de tevredenheid over de voorzieningen. CDA wil ook graag weten welke voorzieningen men vindt ontbreken.
 
De ruimtelijke structuur van de gemeente Katwijk, met vijf dorpen en kernen, laat zich niet vergelijken met een stad met een vergelijkbaar inwoneraantal. Toch vraagt juist de totale omvang van de gemeente een zeker voorzieningenniveau dat meer is dan de afzonderlijke voorzieningen in de dorpen. In de structuurvisie van Katwijk wordt Katwijk aan Zee als het centrum van de gemeente gezien waar grotere voorzieningen, zoals theater of bioscoop, kunnen worden gerealiseerd. Volgens het CDA Katwijk betekent dat niet automatisch dat alle voorzieningen daar geconcentreerd moeten worden. De bibliotheek is één van de voorbeelden waarvan het de vraag is of centralisatie wenselijk is.
 
Online-diensten
Het veranderend gebruik van voorzieningen door het zich ontwikkelende aanbod van online-diensten roept de vraag op welke er in de toekomst nog echt in de dorpen aanwezig zullen zijn. Overbekend is natuurlijk het verdwijnen van de postkantoren en bankfilialen uit dorpen en wijken. Voor de leefbaarheid van de dorpen is echter een minimum aantal voorzieningen nodig. De meeste voorzieningen worden niet door de overheid geregeld. Daar waar de gemeente wel invloed uitoefent of regie voert, moet voorzichtig omgegaan worden met centralisering. Voor het lokale CDA blijft de identiteit van de dorpen en kernen een belangrijk uitgangspunt.
 
Enquête
De enquête vraagt in enkele korte vragen naar het huidig gebruik van en de ervaringen met de voorzieningen in het eigen dorp en in de gehele gemeente. Dat loopt uiteen van feesttenten en evenementenpleinen tot banken en medische voorzieningen. Ingegaan wordt op de verwachting ten aanzien van toekomstig gebruik van voorzieningen als ook het ontbreken van bepaalde voorzieningen. De enquête is eenvoudig online in te vullen via www.cdakatwijk.nl.
 
Ingezonden CDA Katwijk

Uit de krant