Ziek van hoge zorgpremie

Algemeen
Ziek van hoge zorgpremie: voor 1 januari overstappen

Volgens de politiek zouden de zorgpremie’s absoluut niet veel duurder worden. Het resultaat van privatisering en gezonde concurrentie, zo werd een aantal jaren terug voorspelt. Echter, de premies zijn intussen enorm gestegen. Betaalden een doorsnee gezin toen 85 euro per maand, nu zijn de gemiddelde kosten het dubbele! Naast de hypotheekkosten drukt de zorgpremie als een loden last op de schouders van veel gezinnen. Steeds meer mensen roepen op om maatregelen te nemen, er wordt zelfs gesproken over een collectieve actie om 3 maanden niet te betalen. Privatisering blijkt geen toverwoord, integendeel. Het loopt mis, bij het openbaar vervoer, bij het GWE en nu ook in de zorgsector. Deze belangrijke sectoren zijn beter af bij de overheid.

Nederlanders moeten in 2011 gemiddeld 104 euro meer gaan betalen voor de basisverzekering die ziektekosten dekt. De zorgpremie gaat van 1107 euro dit jaar naar 1211 euro in 2011, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

De slechte prijsontwikkeling zorgt ervoor dat het aantal Nederlanders dat van zorgverzekeraar wijzigt fors stijgt. Meer dan 10% van de bevolking zegt over te stappen naar een goedkopere verzekeraar, omdat zij de huidige premie veel te hoog vinden.

Uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van vergelijkingssite Independer.nl, blijkt dat vorig jaar 4,3% van de zorgverzekerden overstapten.
Volgens Independer-directeur Edmond Hilhorst zijn consumenten zich steeds meer bewust van de fors stijgende zorgpremies en proberen zij met een overstap naar een goedkopere verzekeraar honderden euro’s te besparen.

Zorgverzekerden die willen overstappen, moeten hun huidige polis voor 1 januari 2011 opzeggen. Als er geen actie wordt ondernomen, dan wordt de zorgverzekering automatisch verlengd. Overstappen kan geld opleveren, maar de bedragen zijn klein. Alle aanbieders zijn vele malen duurder dan een aantal jaar geleden. Het huidige beleid moet helemaal om willen gezinnen niet in de problemen komen en ziek worden van de hoge premie.

Uit de krant