Met Google Street View virtueel door Katwijk

Algemeen

Zie je een auto met een camera rijden, dan zou het goed kunnen zijn dat dit Google Streetview betreft. De beelden worden gebruikt voor de digitale atlas van het Amerikaanse internetbedrijf. Ook beelden van Katwijk zijn inmiddels toegankelijk. Met Google Maps kan de bezoeker vanuit de lucht een blik op het aardoppervlak werpen. Met de optie Street View is het alsof de gebruiker over straat loopt. Inclusief taferelen die zich afspeelden toen de Google-camera toevallig langsreed. In de Verenigde Staten, waar Street View vorig jaar debuteerde, leidde dat tot pijnlijke situaties, zoals die van een man die bleek te zijn gefotografeerd toen hij een seksclub verliet. Dus als u zich bezighoudt met dit soort avondturen, opgelet!



De auto's bevinden zich al sinds eind april in Nederland. Toen werden ze in elk geval door de Amsterdamse landschapsfotograaf Lars van de Goor gespot op een industrieterrein in Amsterdam. 'De parkeerplek was afgezet, maar ik kon makkelijk door het hek heen fotograferen. Er kwam direct een bewaker naar buiten die mij vertelde dat ik het niet mocht fotograferen', aldus de fotograaf. De bewaker gaf later toe dat de auto's zouden worden ingezet voor Google Maps.

In Groot-Brittannië leidde de komst van de Google- auto’s tot ophef, omdat werd gevreesd dat de privacy van de Britten geschonden zou kunnen worden dan wel inbrekers op ideeën zouden worden gebracht. De Information Commissioner’s Office gaf vorige week echter zijn nihil obstat aan de dienst. De toezichthouder zegt dat Google genoeg doet om misbruik te voorkomen. Het maakt gezichten en kentekenplaten onzichtbaar en haalt ook foto’s weg als mensen er bezwaar tegen maken.

Schadeclaim
In de Verenigde Staten ligt Street View onder vuur. Een echtpaar in Pittsburgh eist een schadevergoeding van 25.000 dollar omdat Google foto’s maakte van hun huis terwijl een bord aangaf dat het ‘privéterrein’ betrof. Google’s reactie luidt dat in de moderne wereld zoiets als ‘absolute privacy’ niet langer bestaat.

Een burgerrechtenbeweging besloot daarop de proef op de som te nemen. Het heeft met behulp van Street View informatie verzameld over een niet nader genoemd bestuurslid van Google – inclusief het bordje van het bewakingsbedrijf op de gevel van diens buren.

Bron: De Volkskrant

Uit de krant