Katwijk met stip gestegen bij verkiezingen 'Schoonste Strand van Nederland'

Algemeen
Katwijk- De gemeente Westland heeft woensdag 30 september de titel ‘Schoonste Strand van Nederland 2009’ gewonnen. De jaarlijkse verkiezing die de Stichting Nederland Schoon sinds 2003 organiseert, werd gehouden in Strandpaviljoen de Westerkim in Katwijk. ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom overhandigde de ‘Gouden Wimpel’ aan burgemeester Sjaak van der Tak van het Zuid-Hollandse Westland. Katwijk was een van de stijgers met stip en ontving een driesterren-plaquette voor een 'schoon strand'. Noordwijk eindigde hoger dan de buurgemeente en mocht een viersterren-plaquette in ontvangst nemen voor een zeer schoon strand.

door Erwin Plug

De verkiezing van het 'Schoonste Strand van Nederland' wordt georganiseerd door de Stichting Nederland Schoon in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval. Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland. In het voorjaar van 2007 bundelden overheid en bedrijfsleven de krachten tegen het groeiende zwerfafvalprobleem in dit programma.

Het initiatief lijkt te werken de afgelopen jaren. ANWB-rapporten geven aan dat de stranden sinds 2003 schoner zijn geworden. Metingen zijn zijn uitgevoerd op zeer drukke stranddagen door inspecteurs van de ANWB. Tijdens twee onaangekondigde rondes zijn inspecties verricht en per ronde zijn de stranden in de middag en de volgende ochtend bezocht. Bijna honderd stranden zijn gcontroleerd dit jaar. Gemeenten die enkele jaren geleden stijf onderaan stonden, blijken nu gestaag de weg naar boven gevonden te hebben. De winnaar 2009, het Westland, stond zeven jaar geleden onderaan. Door goede voorlichting van belanghebbende instanties, strikte en regelmatige controles vanuit de gemeente, in goede samenwerking met strandpaviljoens en de burgers, blijken de stranden steeds schoner te worden. Enkele speerpunten van het impulsprogramma zijn, onder andere, preventie en innovatie om zwerfafval te voorkomen en te verwijderen, handhaving door effectief optreden tegen veroorzakers van zwerfafval en effectief opruimen van zwerfafval.

Gastheerschap is een belangrijk, nadrukkelijk punt in het impulsprogramma. Strandpaviljoens hebben daarin een grote rol. De winnaar van het Schoonste Strandpaviljoen van 2009, Jos van Halst van de Banjaard te Noord-Beveland, vertelt: 'We huren strand van de gemeente en zijn daar zeven dagen per week aanwezig. Dat is een voordeel, maar nog een voordeel is dat de gemeente met een partij te maken heeft. Als het rustig is, pakken we het strand aan met het personeel, dus schoonmaken, vuilnisbakken neerzetten, voorlichting verschaffen en de mensen aanspreken op hun gedrag. Gericht bezig zijn met resultaat: een schoon strand. Personeel wordt eveneens scherp door het competitie-element om het schoonste strand te worden en vooral het enthousiasme groeit'.

Merijn Hougee van de Stichting Noordzee bevestigt de groeiende bewustwoording van de strandbezoekers, maar legt ook een grote verantwoordelijkheid bij producenten: 'In de top vier van het grootste afval zijn verpakkingen van snoep en chips het grootste probleem. Iedereen moet meedenken in het gehele proces en allerlei activiteiten zijn al opgezet om het dat te promoten en aan te moedigen, zoals diverse Clean Teams die de stranden zijn afgegaan deze zomer. Afval op het strand en in de Noordzee vormt een groeiend probleem voor het leven in zee. Wie irriteert zich er niet aan? Opruimen kost veel geld'.
De gemeente Katwijk groeit ook steeds meer in het bewustwordingsproces en kreeg een eervolle vermelding voor een van de stijgers met stip. Wethouder Hans Vingerling van Katwijk: 'De inspanningen beginnen vruchten af te werpen. We hebben vanuit de gemeente een programma afgesproken samen met exploitanten aan het strand van Katwijk. Regelmatige controles worden uitgevoerd door GOA's om te zien hoe er met het strand wordt omgegaan. We hebben er hard aan  gewerkt om het proces in gang te zetten en we zijn trots dat we vanuit het niets zo hoog geëindigd zijn dit jaar'. Op naar een zeer schoon strand in Katwijk volgend jaar. Het blijft oppassen, want dit jaar waren er ook enkele dalers.


copyright www.eppics.nl

Uit de krant