Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Zorgen over normeringen blijven na aantreffen vervuild water

Algemeen

De gemeente Katwijk heeft zorgen over de normeringen voor bepaalde stoffen in het oppervlakte- en grondwater. Dat laat wethouder Gerard Mostert weten naar aanleiding van het nieuws dat vervuild water in de pompkelder van de N206 is aangetroffen. ‘De gemeente heeft haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Wij hebben de verantwoordelijken red. Provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis gewezen op hun verantwoordelijkheid. Er moet nu een oplossing worden gevonden voor het water in de pompkelder.’

Lees ook: Door Beaumix vervuild water onder Tjalmaweg aangetroffen.

‘Het probleem zijn de normen van stoffen in water. Die zijn er niet, of zijn veel te ruim. We lobbyen richting de Tweede Kamer en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om die normen aan te scherpen’, zegt Mostert. Het ministerie zegde dat toe, maar tot op heden zijn die normen nog niet aangepast. ‘Dat baart ons zorgen. Die zorgen blijven we delen.’

Het water in de pompkelder bevat dus stoffen waarvan het niet wenselijk is dat ze in het milieu terecht komen, maar echte normeringen zijn er dus onvoldoende. Onderzoeksbureau IDDS trof verhoogde waardes antimoon, koper, molybdeen, nikkel, wolfraam en chloride in het water aan.

Mocht het drainagewater in het oppervlaktewater geloosd worden is het ook nog maar de vraag of het normen overschrijdt. In ieder geval is de kraan dichtgedraaid en wordt het water niet geloods het milieu in.

In het grond- en oppervlaktewater zijn lokaal ook verhoogde concentraties stoffen aangetoond. Maar, ‘de verhoogde waarden liggen binnen de grenzen van natuurlijke variatie.’ Wethouder Mostert benadrukt ook dat er nu geen gevaar is voor de omgeving.

Uit de krant