SGP-wethouder en raadsleden van D66, PvdA, CDA en GemeenteBelangen gezellig samen op een terrasje.
SGP-wethouder en raadsleden van D66, PvdA, CDA en GemeenteBelangen gezellig samen op een terrasje. Foto: MvR

Rommelig Andreasplein moet gezellig worden

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders moet weer aan de slag met het Andreasplein in het centrum van Katwijk aan Zee. Dat plein is onlangs opgeknapt, maar nog steeds niet naar de wens van horecaondernemers en raadsleden.

Voor het Andreasplein en de Princestraat ligt een nieuw terrassenbeleid op tafel, die vorige week in de gemeenteraad besproken werd. Het college fantaseerde in eerste instantie over een gezellig terrasseneiland midden op dat plein, maar de horecaondernemers willen aan de rand van dat plein hun terras zo dicht mogelijk bij de eigen voordeur.

Ondernemers kwamen er zelf niet uit om een verdeling te maken. Het college heeft daarom een indeling gemaakt.

Hé Jij Caféwinkel

Over die indeling is niet iedereen tevreden. Hé Jij Caféwinkel heeft geen plek gekregen en de Bonte Kraai wil zijn terras graag aan de gevel plaatsen in plaats van aan de rand van het plein. De raadsleden willen de wens van beide ondernemers vervullen, maar volgens wethouder Jacco Knape wordt dat lastig. Knape: 'Wat ons betreft is er een hoekje op dat plein voor Hé Jij. Maar dat moet in samenwerking met andere ondernemers'. Een plek voor Hé Jij Caféwinkel is alleen mogelijk als andere ondernemers hun terras willen opschuiven of afstaan.

De wens van de Bonte Kraai is onmogelijk volgens het college. De wethouder stelt het belang van de bewoners die klagen over geluidsoverlast van dat terras, boven de horecaondernemer.

Niet tevreden

Ook de gemeenteraad is nog niet tevreden over het Andreasplein. Raadsleden noemen het plein 'rommelig, onoverzichtelijk en ongeorganiseerd'. 'De aantrekkelijkheid van de Princestraat stroomt niet over in het Andreasplein', vindt Atie Kuijt van de ChristenUnie. De openbare bankjes staan naast de terrassen, er vallen gaten en fietsers rijden over het plein en door de Princestraat tussen de wandelaars.

De fietsbewegingen en drukte worden gemonitord. De wethouder houdt de raad op de hoogte als daar problemen uit voortkomen. Ook gaat de wethouder met de architect aan de slag om de bankjes te verplaatsen. De gezelligheid moet van de ondernemers komen, vindt Knape.

Uit de krant