Sjoerd van Vilsteren was ‘man of the match’. | Foto: Wim Kulk

Grasshoppers H1 komt met de schrik vrij

Algemeen

Op vrijdagavond stond de uitwedstrijd tegen promovendus Racing Beverwijk op het programma. Tot dan had de ploeg uit Beverwijk nog niet gewonnen. Solar-systemen Grasshoppers daarentegen had nog geen wedstrijd verloren in de competitie. De thuisploeg gaf zich niet zomaar gewonnen en er ontspon zich een interessante wedstrijd.

De mannen uit Katwijk scoren gelijk vanuit de sprongbal en meteen volgt ook een drietje van Jesper Jobse. Door het engteoverwicht nemen de gasten via Wouter Breel en Bas Rozendaal een kleine voorsprong 7-15. Racing Beverwijk blijft in het spoor door de kansjes te pakken. Wesley Groen opent met zijn eerste schot gelijk met een driepunter. Via Koen Grimbergen vanaf de vrije worplijn scoren de mannen van Solar systemen Grasshoppers 7-19. Glenn Schijf scoort eerst zelf uit een steal een breakscore en pakt zelf een steal, waar Tim de Jong mooi uit scoort. Stand na 10 minuten 12-23.

Bij aanvang van tweede kwart opent de thuisploeg met twee scores op rij 16-23. De Katwijkers missen vier kansen op rij en bij 18-23 nemen de gasten een time out. Na deze korte onderbreking pakt Sjoerd van Vilsteren meteen een steal maar wordt met een onsportieve fout gestopt. Hij scoort beide vrije worpen. De aanval na de vrije worp stokt omdat aan Bas Rozendaal een duwfout wordt gegeven. Via mooie pas van Joey Schelvis scoort Koen Grimbergen inside en meteen in de volgende aanval stealt Sjoerd van Vilsteren de bal en rond af via een heerlijke harde dunk scoort (19-29). De thuisploeg neemt daarna gelijk een time out.
Op een driepuntspoging wordt Joey Schelvis foutief afgestopt en die weet wel raad met deze kans en maakt vanaf vrije worplijn alle drie de pogingen. Veel aanvallen (ook kleine duwfouten) worden vroegtijdig afgefloten, wat de wedstrijd niet ten goede komt. De thuisploeg heeft veel fouten nodig om de gasten af te stoppen en ook Bas Rozendaal staat al snel aan de vrije worplijn en scoort deze kans. Koen Grimbergen pakt inside 'n punten mee: 22-39. Sjoerd scoort uit een prachtig inside move. De thuisploeg vecht voor iedere kans en maakt gebruikt van vrije worpen en zet de ruststand op 31-42.

Bas Rozendaal opent de score na de rust en door goede teamverdediging, scoort Tim de Jong met een snelle aanval 3546. De thuisploeg gaat mee in de scores en de wedstrijd gaat gelijk op. Via een goede defence van Joey Schelvis pakt Sjoerd van Vilsteren een steal waar hij makkelijk uit scoort : 42-53. De thuisploeg pakt de kansen en scoort via een drietje en uit een break en komen dichterbij: 46-52. De Katwijkers vergeten in de aanval te rebounden. Wouter Breel en Joey Schelvis nemen de ploeg op sleeptouw en scoren 48-58. Racing Beverwijk geeft nog niet op en scoort een verre driepunter met een inside score en zet stand na 30 min op 52-58.

In het laatste kwart starten de Katwijkers met twee turnovers en drie missers op en rij. De thuisploeg pakt deze kans met beide handen aan en scoort 55-58. Grasshoppers neemt een time out. Bij de thuisploeg vallen de ballen wel en met en break en een driepunter komt de thuisploeg onder aanvoering van flinke herrie van het thuispubliek zelfs op voorsprong 62-58.
Op een aanvallende rebound van Sjoerd van Vilsteren (die eindigde met een mooie double-double) maakt Racing Beverwijk een onsportieve fout en scoort hij vanaf de vrije worplijn. Bas Rozendaal scoort 2x op rij inside en zet 62-64 voorsprong op het scorebord . Sjoerd van Vilsteren zet de defence van de Katwijkers op scherp en pakt zelf via een steal en een belangrijke aanvallende rebound. De thuisploeg speelt stop de klok en maakt bij balverlies fouten die Tim de Jong, Joey Schelvis en Bas Rozendaal (2x) vanaf de vrije worplijn de eindstand op 62 74 bepalen.

Coach Reitsema gaf de volgende analyse: "De wedstrijd begon goed waaruit een voorsprong werd opgebouwd, Door gemis aan scherpte en vooral in het niet benutten van kansen in de aanval maakten we het ons zelf moeilijk. Door ook nog eens niet te gaan rebounden, sloop de thuisploeg steeds dichterbij en namen ze zelfs een voorsprong. Door de defence aan te scherpen en in de laatste drie minuten wel te rebounden, werd de overwinning mee naar Katwijk genomen. Racing Beverwijk is een ploeg die met dit spel binnenkort de punten gaat pakken in de competitie."

Op donderdag 14 december staat de 4e ronde van de Beker op het programma met een uitwedstrijd tegen Onze Gazellen in Haarlem om 20.00 uur. Op zaterdag 16 december speelt Heren 1 de thuiswedstrijd tegen de nr. 4 Uball, om 18.30 uur in sporthal Cleijn Duin.