Koos en Gré Dijkshoorn in hun appartement. ‘Perfect hier’, benadrukt de vrouw des huizes. | Foto: PvK
Koos en Gré Dijkshoorn in hun appartement. ‘Perfect hier’, benadrukt de vrouw des huizes. | Foto: PvK Foto: PvK

Echtpaar Koos en Gré Dijkshoorn al zestig jaar een heel hecht paar

Algemeen

‘Wij zijn er erg dankbaar voor dat wij dit mogen beleven’, waren de eerste woorden van Gré Dijkshoorn-Huisman (83) die samen met haar echtgenoot Koos Dijkshoorn (84) op 22 april herdacht dat zij elkaar zestig jaar geleden eeuwige trouw beloofden. Een belofte die nimmer werd verbroken.

Door Piet van Kampen

Koos werd geboren in Vlaardingen en de wieg van Gré stond in Hoogblokland, een dorp in de Alblasserwaard. Zij ontmoetten elkaar in de Jaarbeurs in Utrecht waar zowel Koos als Gré een jongerenbijeenkomst bijwoonde. Bij toeval (bestaat toeval?) schoven zij naast elkaar aan in de bank. De eerste kennismaking. ‘Ik vond het spannend en het leek een sympathieke jongen’, biecht de diamanten bruid op.

Er ontstond een relatie via kaarten en brieven over en weer. Na een jaar weer terug naar Utrecht voor de jongerendag. ‘Telefoon hadden onze ouders toen nog niet dus op deze manier hielden wij contact. Op onze achttiende mochten we om de twee weken elkaar bezoeken en op onze drieéntwintigste zij we getrouwd’, licht Gré uitvoerig toe.

Het echtpaar werd verblijd met de geboorte van Pieter en Carin en zijn dolgelukkig met de vijf kleinkinderen en het eerste achterkleinkind.

Kleuterleidster in de Molenhof

Het jonge paar kocht een boerderij in Hoogblokland, maar na verloop van jaren verhuisden zij vanwege gezondheidsredenen van Koos naar Katwijk. Gré had gesolliciteerd en vond hier een baan als kleuterleidster in De Molenhof, een job die zij voorheen ook had. 

Er werd neergestreken aan de Valkenburgseweg en later aan de Sandtlaan. Nu wonen zij sinds 1996 tot volle tevredenheid in een mooi appartement aan de Meeuwenlaan. ‘Perfect hier’, benadrukt de vrouw des huizes.

Koos verdiende de kost als onderhoudsmonteur, had later in Katwijk een eigen autorijschool en heeft gouden handen waarmee hij nog steeds zijn hobby uitoefent, het maken van mini-stoommachines. Tot in detail. ‘Soms heb ik een avond nodig om een paar schroefjes te monteren’, legt hij uit. Gré maakt zich verdienstelijk met diverse activiteiten voor de Ichtuskerk en heeft ook vlijtige vingers met quilten en kaarten maken.

Hoogtepunten

Elk mens kent in het leven hoogtepunten. Naast mooie vakanties met caravan en camper in diverse Europese landen en een cruise in Noorwegen waren de geboortes van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind de absolute mooiste momenten in hun beider leven.

De zestigjarige mijlpaal werd in Buitenhuis in Valkenburg gevierd en tevens werd het Spoorwegmuseum aldaar bezocht. Koren op de molen van Koos.

Uit de krant