Wethouder Jacco Knape en Ybe Heemskerk van Sundo openen de paal
Wethouder Jacco Knape en Ybe Heemskerk van Sundo openen de paal Foto: Marc Wonnink
Video

Katwijk start proef met zonnebrandpalen op populaire locaties

Algemeen

Veel mensen genieten in de gemeente Katwijk van de zon, zee en het strand. Maar buiten genot, brengt de zon ook gevaren met zich mee. Uit recente cijfers van de Nederlandse Kankeratlas blijkt dat het aantal gevallen van huidkanker in Katwijk 46% boven het landelijk gemiddelde ligt. Om bewustwording over huidkanker te vergroten en het gebruik van zonnebrand te stimuleren, is de gemeente Katwijk gestart met een proef met zonnebrandpalen op populaire locaties.

Gratis te gebruiken

Vanaf nu tot en met eind augustus kunnen strandgangers en bezoekers van het Valkenburgse Meer gratis gebruik maken van de zonnebrandpalen met factor 30 zonder parabenen (conserveermiddelen). De zonnebrandpalen zijn te vinden bij de strandopgang tegenover Hotel Noordzee en bij het Valkenburgse Meer.

Bewustwording

Wethouder Jacco Knape opende de zonnebrandpaal bij de strandopgang officieel en benadrukte het belang van het beschermen van de huid tegen de zon. “De Boulevard, het strand en het Valkenburgse meer zijn niet alleen populair onder inwoners van onze gemeente, maar ook onder toeristen en dagjesmensen. Door het plaatsen van zonnebrandpalen hopen we dat men zich goed insmeert en beschermt tegen de zon. Maar ook dat mensen zich bewust worden van de gevaren van de zon en het risico op huidkanker. We willen dat iedereen veilig kan blijven genieten van het lekkere weer, ons strand en het Valkenburgse Meer.”

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en het aantal gevallen blijft toenemen. Door regelmatig te smeren met zonnebrandcrème en de huid te bedekken met kleding of een parasol, kan het risico op huidkanker worden verkleind. De zonnebrandpalen van de gemeente Katwijk maken het voor strandgangers en bezoekers van het Valkenburgse Meer nog gemakkelijker om zich goed te beschermen tegen de zon en veilig te blijven genieten van de mooie zomerse dagen.

Data

Het bedrijf achter de zonnebrandpalen, Sundo, analyseert hoe de paal gebruikt wordt. Zo wordt het mogelijk om te bekijken hoe vaak men smeert, en op welke dagen. Daarmee wordt het mogelijk gerichte campagnes te voeren om bijvoorbeeld in de lente - als de zonkracht al hoog is, maar mensen minder goed smeren - mensen aan te sporen te smeren.

Na de zomer zal de gemeente de proef evalueren en kijken of deze succesvol is geweest.  


Uit de krant