Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Uitbreiding Duinrust

Achter begraafplaats Duinrust aan de Parklaan wordt al maanden gewerkt aan uitbreiding. Daarvoor wordt de voormalige Nachtegaallaan tussen de Parklaan en Leeuweriklaan bij de begraafplaats betrokken. In totaal komen er 480 zandgraven en 110 keldergraven bij.

De begraafplaats bestaat uit twee delen; het kerkelijk deel waar de Hervormde gemeente van Katwijk aan Zee verantwoordelijk voor is en het algemene deel waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Dat deel bevindt zich na de hoofd-entree aan de Parklaan aan de linkerkant, net als de urnenmuur. De uitbreiding van de begraafplaats is op het kerkelijke deel. Er wordt daar ook een nieuwe werktuigenloods gerealiseerd, waarvan de staalconstructie al staat. Die loods wordt voorzien van een sedumdak. 

Het deel Nachtegaallaan tussen Parklaan en Leeuweriklaan behoort daarmee tot het verleden. Er blijft daar wel een voetpad. Die weg werd ook veel gebruikt door fietsers om vanuit de Zanderij, Katwijk aan den Rijn en Leiden naar het strand te gaan. Die fietsers kunnen tegenwoordig gebruik maken van het nieuw fraaie fietspad ‘Vlaggeduin’ langs de zuidduinen.

De werkzaamheden duren nog ruim twee maanden. De bedoeling is dat het grondwerk opgeleverd wordt rond 1 april en de werktuigenloods rond 1 mei. Daarna wordt alles ingeplant met zoveel mogelijk Katwijks klimaatresistente planten.

In de directe omgeving van de begraafplaats heeft de gemeente onlangs het naastliggende Duinpark aan de kant van de begraafplaats onder handen genomen en heringericht. Overduin is bezig met de sloop van de voormalige woningen aan de Nachtegaallaan met het oog op de aanstaande renovatie en nieuwbouw van het woon- en verpleeghuis.