Afbeelding

Toren in Zicht

Column

Nashville

Vorige week bracht de Nashville verklaring veel commotie. In eerste instantie dacht ik dat het iets met country muziek te maken had. Ik ken Nashville als de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee. Ik ben er nog nooit geweest, maar krijg wel direct de beelden binnen van Ilse de Lange die daar op zoek is geweest op zoek naar de roots van deze bekende muziekstijl. Al snel had ik door dat het hier niets mee te maken had. De meeste ophef kwam toen SGP fractieleider Kees van der Staaij deze Nashville verklaring ondertekende. En met hem een aantal predikanten. In deze Nashville verklaring wordt homoseksualiteit en transgenderisme afgewezen en wordt de suggestie gewekt dat mensen hiervan kunnen genezen. Velen zien deze verklaring dan ook als een anti-homopamflet.

Voorstanders, zoals Van der Staaij menen dat dit zeker niet het geval is. Met deze verklaring willen de ondertekenaars, veelal uit orthodox en conservatief protestantse of evangelische kringen, juist de normen van de Bijbel ten aanzien van seksualiteit en het belang van huwelijkse trouw hier tegenover stellen. In Artikel 10 van het Nashville verklaring staat dat de 'het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn'. Bij het lezen hiervan word ik opstandig en snap ik waarom mensen dit een anti-homopamflet noemen. Voor mij betekent God liefde. Liefde voor alle mensen. Ik probeer mensen te respecteren om wie ze zijn en wat ze doen. Daarbij verlang ik ook dat mensen zich ook naar mij zo opstellen. Ik begrijp het dan ook niet dat als twee mannen hand in hand lopen zij gewelddadig worden bejegend. Waarom doe je zoiets? Waarom is 'homo' een scheldwoord? Helaas gebeurt dit nog regelmatig in onze maatschappij. Als we hier met z'n allen nu eens mee stoppen…..Waarom zou je überhaupt iemand uitschelden?

Ik was blij verrast toen ik vorige week de regenboogvlag zag wapperen bij de kerk aan de Hoofdstraat in Valkenburg. Ook de reactie op Facebook van voormalig Rijnsburgs predikant Taco Koster deed mij goed. Hij las in een van de kranten: 'de Nashville verklaring is als illegaal geïmporteerd vuurwerk dat met een knal ontploft is. En nu is er alleen maar schade en schaamte. Zo ergens voel ik het ook. Schade en schaamte. En, des te meer wil ik me inzetten voor de kerk als 'school van liefde'.

Hier heb ik niets meer aan toe te voegen.

Houdoe.

Uit de krant

Uit de krant