Logo allesoverkatwijk.nl
Zelf ondervinden hoe het is als je niets kunt zien. Dat valt niet mee. | Foto: Marc Wonnink
Zelf ondervinden hoe het is als je niets kunt zien. Dat valt niet mee. | Foto: Marc Wonnink (Foto: Marc Wonnink)

Gastlessen platform Gehandicaptenbeleid weer van start

Het platform Gehandicaptenbeleid Katwijk is weer gestart met het geven van gastlessen op basisscholen in de gemeente. De gastlessen ‘leven met een beperking’ geeft leerlingen uitleg over hoe het is om met een beperking te leven. Doel is om mensen met een beperking volwaardig mee te laten doen in de samenleving. En begrip begint bij de jeugd.


Door Marc Wonnink

‘Het moeten dealen met een beperking is op zich al vervelend genoeg. Maar dan ook nog niet mee kunnen doen in de samenleving is nog veel erger.’ Van 10 mei tot en met 15 juni gaan mensen van het platform bij de scholen langs. Vorige week vrijdag waren ze te gast op de Groen van Prinstererschool aan de Piet Heinlaan in Katwijk aan Zee. Groep acht kreeg uitleg, en mocht ook zelf aan de slag.

De klas werd verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een klassengesprek met Elvira. Elvira is blind en legt aan de klas uit hoe ze omgaat met deze beperking. 

Uiteraard mogen de leerlingen ook vragen stellen, ‘hoe kleedt u zich aan’ bijvoorbeeld. Of, ‘hoe kunt u weten welke kleur een kledingstuk is.’ Elvira legt de leerlingen uit dat ze bijvoorbeeld een sprekende kleurendetector heeft om haar hierbij te helpen.

Ondertussen is de andere groep al druk bezig met levend ganzenbord. In het ervaringsspel moeten opdrachten worden uitgevoerd, die allemaal te maken hebben met een handicap. Zo moet een eerste groepje de vingers aan elkaar tapen om te ervaren hoe het is om minder met de handen te kunnen doen. Een ander groepje mag plaatsnemen in een rolstoel om een parcours te rijden.

Een groepje van drie meiden krijgt een blinddoek om en mag met de blindengeleidestok aan de gang. Die stok slaat, zoals verwacht, overal tegenaan. Tafels, stoelen, medeleerlingen, de fotograaf van deze krant. Al met al een bijzondere ervaring voor deze leerlingen.