Zeven partijen willen Stemwijzer voor gemeenteraadsverkiezing | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Zeven partijen willen Stemwijzer voor gemeenteraadsverkiezing

De komst van een lokale stemwijzer voor Katwijk lijkt een stapje dichterbij. Zeven partijen (D66, VVD, GemeenteBelangen, PvdA, KiesKatwijk, CDA en De Lokalen) hebben gezamenlijk een initiatief voor een stemwijzer ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. SGP, ChristenUnie en Hart Voor Katwijk hebben het voorstel niet ondertekend.

De komst van een stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, werd in september al besproken in de wandelgangen. Nu ligt er een concreet plan op tafel.

De partijen willen met de stemwijzer de Katwijkse inwoners meer betrekken bij de lokale politiek. De stemwijzer moet de inwoners op een snelle, digitale manier informeren over de standpunten van alle partijen. Daarnaast hopen de initiatiefnemers op een hogere opkomst.

De laatste verkiezingen voor de gemeenteraad waren op 19 maart 2014. De opkomst van de kiesgerechtigden lag toen op 56,5 procent. Er werden 26.996 stemmen uitgebracht.

Stemwijzer

De partijen willen gebruik maken van 'Stemwijzer', een kieshulp van ProDemos. Die stemwijzer kost volgens de initiatiefnemers 11.500 euro.

In maximaal dertig stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezing in Katwijk spelen aan de orde. Het reageren op deze stellingen levert de gebruikers het beeld op met welke politieke partijen zij de meeste overeenkomst hebben. Politieke partijen kunnen hun standpunt bij elke stelling van een toelichting voorzien.

Het opzetten van een stemwijzer kost zo'n vier tot zes weken. Na de gemeenteraadsverkiezing willen de partijen de voorbereiding, realisering en uitvoering van de stemwijzer evalueren in een fractievoorzitteroverleg.

Op donderdag 9 november wordt in de raadsvergadering een besluit genomen over de komst van stemwijzer. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2018 op 21 maart.

Wat vindt u?

De gemeente wil dat we meer bewegen; het schoolzwemmen moet weer worden ingevoerd.Reageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>