Afbeelding

HVK: Scheve verhouding Andreasplein en Molenwijk

Politiek

INGEZONDEN HART VOOR KATWIJK - Hart Voor Katwijk (HVK) zei in 2015 over de plannen voor de herinrichting van het centrum in Katwijk Zee, met name over het Andreasplein, dat het een duur project zou worden.

Volgens onze fractie kon de zoveelste opknapbeurt voor minder geld en minder ambitieus, als we een aantal zaken anders zouden aanpakken. Maar dit college had en heeft een hoog ambitieniveau dus er werd doorgedrukt.

In oktober 2016 bleek dat de viskiosk niet verplaatst kon worden én de kwaliteit van de bestrating viel plots tegen: er moest 200.000 euro extra bij. De gemeenteraad heeft toen ingestemd onder het motto: Ambitie kost nu eenmaal geld. HVK bleef duidelijk, geen extra geld voor het centrum.

Erg verbaasd zijn we dan ook niet over het volgende: de aanneemsom is ruim 1,2 miljoen euro en dat is zo'n 172.000 euro hoger dan geraamd. Om toch binnen het budget te blijven, worden er geen nieuwe lichtmasten aangeschaft voor de Badstraat en Voorstraat. Dat levert ruim een ton op. Het resterende bedrag komt uit de post onvoorzien.

Molenwijk

Hoe anders gaat het in de Molenwijk. De raadsfracties kregen een uitgebreide email van bewoners met hun zorgen over de aanpak van Molenwijk 2.0. HVK was indertijd blij, dat er eindelijk een opknapbeurt kwam, incl. een zebrapad vlakbij de school. Maar de bewoners schrijven: 'De variëteit aan tegelstructuren op de vierkante meter in de Pioenhof: breuk, losse en open structuren komen de leefbaarheid en veiligheid niet ten goede.'

Anita van Ginkel is 5 april langs geweest bij de bewoners van de Pioenhof om met eigen ogen de bestrating te bekijken. De hergebruikte tegels zijn inmiddels 60 jaar oud en de stratenmakers zijn gestopt met aantrillen: te kwetsbaar. Het merendeel ligt dus los langs de weg en bij de voordeuren. Nieuwe tegels neerleggen was volgens ons sneller, mooier en goedkoper dan de oude tegels gebruiken.

De Zonnebloemstraat en de Tulpstraat zijn mooi opgeknapt voor de auto's. Maar de paaltjes lángs de weg zijn zó opgevist bij de afdeling 'oud hout' op de gemeentewerf en zonder verfbeurt neergezet.
Tot slot: 'Om overstorten te voorkomen zou via een eigen hemelwatersysteem de riolering en de waterzuivering worden ontlast. Het huidige drainagesysteem zou vervangen worden'. Maar in de Pioenhof zijn slechts 8 van de 24 woningen aangesloten op het speciaal hiervoor aangelegde HWA-systeem. Een gemiste kans.

De zoveelste opknapbeurt van het centrum in Katwijk Zee staat in een scheve verhouding tot de opknapbeurt in deze wijk. HVK heeft vragen gesteld aan het college.

Uit de krant