Afbeelding
Foto: pr
Video

SKA: Vertrouwen in politiek is weg

Algemeen


Het voelt voor Stichting Katwijkse Activiteiten (SKA) als falen om het Oud en Nieuw feest niet door te laten gaan. Door een samenloop van omstandigheden, hebben zij besloten om het feest af te blazen. Met geen enkel beeld van een alternatief of oplossing in het vooruitzicht.

Door: Gwen Ouwehand

Woensdagavond zitten vertegenwoordigers van de lokale pers op uitnodiging van het bestuur van SKA om tafel in het pand van Scum. Ze leggen uit waarom ze deze keuze hebben gemaakt. In een bespreking van ruim een uur komen veel feiten, meningen en emoties op tafel.

Steun
Johan Kastanja van SKA zegt dat ze sinds dit jaar een groot deel van de kosten vooraf moeten betalen, maar dat gaat niet zonder gemeentelijke steun. De verdiensten worden namelijk pas gemaakt een week voor en de week tijdens het feest.

Om het feest te kunnen realiseren is meer steun nodig. Maar de gemeente gaat hier niet in mee, in ieder geval niet structureel. Een financieel risico, stelt de gemeente. Voor de organisatie zit er niets anders op. ‘We kunnen geen handtekeningen zetten onder offertes die we vooraf niet eens kunnen betalen. Want we hebben geen zekerheid dat we het geld ook daadwerkelijk hebben.’

De afgelopen jaren heeft SKA al diverse aanpassingen aan het feest gedaan, op verzoek van de gemeente. Zo zijn bijvoorbeeld de kaartjes duurder geworden en is de ruimte aangepast. Maar, dit jaar trekken ze de grens. ‘We kunnen wel alles duurder gaan maken, maar de prijzen moeten ook kloppen met wat je aan kan bieden’. Volgens SKA is het onmogelijk om het feest in een kleinere vorm alsnog te organiseren. Vaste kosten zoals beveiligers, tenten en muntenautomaten worden niet lager bij minder bezoekers.

Naast elkaar
Wat SKA vooral gemist heeft tijdens het contact met de gemeente is de samenhorigheid. Eind augustus is een brief verstuurd van SKA naar de gemeente toe. Pas een maand later was een eerste overleg. In dat eerste gesprek heeft het bestuur de begroting met een gat van duizenden euro’s toegelicht. De gemeente wilde wel kijken wat er nog mogelijk is, en er is ook gesproken over (incidentele) ophoging van de subsidie. Een harde schriftelijke toezegging is er echter nooit gekomen.

SKA wilde van de gemeente hardere toezeggingen en alles op schrift. In het verleden zijn afspraken vaak mondeling gemaakt. Nu het vertrouwen in de gemeente minder is, wil SKA geen handtekeningen zetten onder offertes waarvan niet duidelijk is of de gemeente garant wil staan.

Het bestuur legt de parallel met DSV, waar de gemeente voor miljoenen euro’s garant staat. ‘We hebben het hier over een paar duizend euro, waar hebben we het over?’

Verder is SKA een vreemde eend in de bijt. Is het een evenement? Volgens de stichting niet. ‘We zijn een veiligheidsmaatregel.’ Het feest wordt al jaren in opdracht van de gemeente georganiseerd. Op die manier geven ze de jongeren een plekje om hun oud en nieuw te vieren.

De stichting vindt het daarom erg jammer om de jongeren te laten vallen. ‘Ik krijg er ook echt hartpijn van om al onze jongeren vrijwilligers teleur te stellen. Zij doen dit altijd in hun vrije tijd en zetten zich dan ook volledig in,’ zegt voorzitter Roy van Schie. ‘Dat we het niet door kunnen laten gaan vinden we dan ook erg jammer en het voelt alsof we falen.’

Motie
Op de vraag of er bij een situatie met meer steun vanuit de gemeente wel weer kans zou zijn op SKA Oud en Nieuw, zeggen ze stellig nee. SKA Oud en Nieuw gaat niet door. De knoop is doorgehakt.

Opvallend is dat politieke partij DURF donderdagavond een motie indient om te proberen het feest alsnog door te laten gaan, of een alternatief te bekijken. SKA is verbaast, DURF heeft nooit contact gehad met SKA.

Wat betreft het contact met de gemeente, wil SKA het concreter en formeler. ‘Ze zijn niet met een concreet plan gekomen, waardoor wij ook niet wisten waar we aan toe waren.’

Uit de krant

Uit de krant