Tips voor het kopen van een huis.
Tips voor het kopen van een huis.

Tips voor het kopen van een huis in Katwijk

Zakelijk

Heb je de keuze gemaakt om een huis te gaan kopen? Dan komt er natuurlijk veel op je af. Vooral wanneer je uiteindelijk je eerste bod gaat uitbrengen, wordt het ineens toch wel erg serieus. Omdat het vooral wanneer het de eerste keer is ontzettend spannend kan zijn, hebben we een aantal praktische tips die je kunnen helpen bij het kopen van een huis in Katwijk. Omdat de huizenmarkt natuurlijk nu flink oververhit is, is het zaak dat je goed voorbereid de huizenmarkt betreed.

Weet wat je kunt lenen

Wanneer je begint met de zoektocht naar je ‘droomhuis’ is het wel zo prettig te weten wat je maximaal kunt lenen. Je hebt er natuurlijk niets aan dat je straks bij huizen gaat kijken die ver buiten je ‘range’ liggen. Plan daarom alvast een gesprek in bij je bank of andere hypotheekverstrekker, zodat je een idee hebt wat je ongeveer kunt lenen. Op basis van deze informatie kun je vervolgens beginnen met je zoektocht.

Weet wat je wil

Je hoeft uiteraard niet direct je volledige droomhuis te kunnen omschrijven. Wel is het handig dat je voor jezelf een lijstje maakt met dingen die je graag zou willen. Dit lijstje bestaat uit twee verschillende rijtjes. Een rij met wensen en een rij met eisen. Het is namelijk ontzettend prettig om een extra slaapkamer te hebben, maar wanneer je deze niet nodig hebt, is het natuurlijk geen harde eis. Heb je nu 2 kinderen, dan wordt het een heel ander verhaal. Kortom, ga een rustig nadenken over de wensen en ook eisen waaraan je toekomstige huis moet voldoen.

Breng de eventuele kosten in kaart

Met het kopen van een huis ben je er natuurlijk nog niet. Zo komen er naast de maandelijks te betalen hypotheek ook nog allerlei andere kosten bij kijken. Houd er rekening mee dat je naast een inboedelverzekering bij een koophuis die is aangekocht door een hypotheek ook verplicht bent een opstalverzekering af te sluiten. Het is dus aan te raden om van online te vergelijken wat een opstalverzekering nu eigenlijk kost. Daarnaast heb je te maken met de kosten voor de overdracht van de woning. Kortom, allerlei extra kosten om rekening mee te houden dus.

Ga met een aankoopmakelaar aan de slag

Het kopen van een huis in Katwijk kan best spannend zijn. Het is daarom dus ook verstandig om vooral wanneer het de eerste keer is, in zee te gaan met een aankoopmakelaar. Waar we zelf vaak niet veel verder komen dan Funda, weet een aankoopmakelaar vaak verschillende andere platformen waarop huizen aangeboden worden. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar natuurlijk ook een flinke portefeuille met woningen die eventueel verkocht kunnen worden en dus passen bij wat jij zoekt. Op deze manier kun je je wensenlijstje bij de aankoopmakelaar neerleggen en kan hij of zij voor je op zoek gaan naar een passende woning. Zo hoef je zelf niet avonden verschillende sites af te struinen op zoek naar je droomhuis, maar krijg je van je aankoopmakelaar keurig periodiek een update met mogelijke potentiële woningen.

Uit de krant