Mark Peet Visser geeft gloedvol uitleg over de getoonde schilderijen. | Foto: Maarten van Rijn
Mark Peet Visser geeft gloedvol uitleg over de getoonde schilderijen. | Foto: Maarten van Rijn Foto: MAARTEN_VAN_RIJN

Vrouwen centraal in unieke tentoonstelling Katwijks Museum

Cultuur

De vrouw is bij menig beeldend kunstenaar een geliefd onderwerp. Een veertigtal schilderijen met vrouwenportretten is sinds dinsdag te bewonderen in een zeer unieke tentoonstelling in het Katwijks Museum. Zaterdag 17 september werd de expositie ‘De Vrouw, van Sluiter tot Cabellut’ geopend.

Door Cor de Mooy

‘Dit is de eerste en tevens laatste keer dat deze veertig schilderijen in het openbaar worden getoond’, vertelt voorzitter Cor Zwaan van het Genootschap Oud Katwijk. De schilderijen maken deel uit van een privécollectie. Het echtpaar, bij wie deze werken de muren sieren, willen strikt anoniem blijven. Zij willen graag de museumbezoekers mee laten genieten. De opening werd verricht door kunsthandelaar Mark Peet Visser. Hij nam in kort bestek de aanwezigen mee door zo’n 160 jaar kunstgeschiedenis. Speciale aandacht schonk hij aan de zes werken van de in Nederland woonachtige Spaanse kunstenares Lita Cabellut. Zij was ook aanwezig bij de opening.

Van verstild tot uitbundig
De schilders hebben zich op vele manieren door vrouwen laten inspireren. De variatie is groot. Van verstild tot uitbundig. Willy Sluiter portretteerde zijn dochter in een chique kostuum, met haar hond.

Evert Pieters schilderde zijn vrouw en kinderen in een Hollands binnenhuisje dat hij in zijn Blaricumse studio had nagebouwd. 

Kees van Dongen biedt een prachtig portret van zijn vrouw en muze Augusta Preitinger en Isaac Israëls voelde zich juist weer aangetrokken door modinettes. 

De hedendaagse Duitse schilder Michael Triegel zet de kijker op het verkeerde been door zijn madonna af te beelden in de stijl van de vroege Renaissance.

Eveneens van recente datum is een schilderij van de Chinese schilder Han Yuchen. Zijn ‘Kind Tibetese Woman’ is gewoonweg fotografisch. Alle lijnen en gelaatstrekken zijn bijzonder gedetailleerd weergegeven.

Lita Cabellut
Tot slot hangen er zes werken van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut, die bij het Nederlandse publiek bekend werd als jurylid van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’. Haar grootste portret meet bijna 2,5 meter. Wat opvalt is het – vooraf aangebrachte - craquelé. Het werk ‘Coral Girl 02’ toont bovendien kleine gaatjes.

De tentoonstelling is te zien tot 10 december in het Katwijks Museum aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee. www.katwijksmuseum.nl

Uit de krant