De bergen puin van het bombardement liggen op de oevers van het kanaal. | Foto’s: particuliere collectie
De bergen puin van het bombardement liggen op de oevers van het kanaal. | Foto’s: particuliere collectie Foto: particulier

Puin bormbardement Rotterdam gebruikt voor Nieuwe Roversbrug

Algemeen

Het puin dat na het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 overbleef, werd onder meer hergebruikt bij de bouw van de Nieuwe Roversbrug over het Uitwateringskanaal ter hoogte van de N206. Dat blijkt uit foto’s van de bouw van de brug. De foto’s zijn afkomstig uit een particuliere verzameling en zijn vanaf volgende week te zien in het programma Sporen van Vroeger bij RTV Katwijk.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar vóór de Tweede Wereldoorlog moest al het verkeer van noord naar zuid via de oude Roversbrug die bij de Noordwijkerweg lag. Op drukke dagen passeerden soms duizenden voertuigen over deze smalle brug tussen Katwijk aan den Rijn en het gebied ‘t Heen (nu Blokmakerstraat, Heerenweg). 

Talloze aanrijdingen en ongelukken waren de aanleiding om een nieuwe, bredere brug te bouwen. Deze bouw startte in 1939 en halvewege de oorlog was de brug klaar. De onlangs gevonden foto’s geven een goede impressie van de bouw, de toenmalige ongereptheid van de omgeving en de manier van werken van die tijd. 

Op één van de foto’s zijn bergen puin te zien die gebruikt werden bij het storten van de fundamenten. Volgens de begeleidende tekst was het puin afkomstig van het bombardement van Rotterdam. Dat gebeurde op 14 mei 1940. Een maand later arriveerde het eerste puin al in Katwijk.

Het programma over de bouw van de Nieuwe Roversbrug is dagelijks te zien vanaf maandag 22 november, om 12.00, 18.00 en 21.30 uur. Bij RTV Katwijk, Ziggo kanaal 41 en online op www.rtvkatwijk.nl

De Nieuwe Roversbrug in aanbouw.

Uit de krant