Kinderen uit groep 4 geniet van hun ontbijt op school. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Kinderen uit groep 4 geniet van hun ontbijt op school. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Schoolontbijt: gezellig en gezond

Algemeen

Overal in Nederland wordt deze week weer op talloze basisscholen ontbeten. Ook op de ds. G. Voetiusschool aan de Louise de Colignylaan (zie foto) en elf andere scholen in Katwijk en Valkenburg. ‘Om aan te geven, dat ontbijten erg belangrijk is’, licht schooldirecteur J.P. Bakker toe. De school probeert daarom ieder jaar mee te doen met het Nationale Schoolontbijt. 

In deze ontbijtweek, die nog tot en met vrijdag duurt, schuiven kinderen op school aan tafel voor een gezond ontbijt en een leuke les over de beste start van de dag. Zo leren kinderen op een feestelijke wijze hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Bruin brood, fruit en melk horen in ieder geval tot het ontbijt, zoals op de foto is te zien. 

Tijdens het ontbijt horen kinderen over het belang van het ontbijt. Dat het zorgt voor energie, waarmee je de dag goed begint. Dat het zorgt voor voedingsstoffen, zodat je lichaam gezond blijft. Dat ontbijten de trek naar een snack voorkomt, maar dat ontbijten vooral ook leuk en gezellig is. Kortom, met een gezond ontbijt maak je de beste start van de dag.

Het Nationaal Schoolontbijt is een landelijk ontbijtevenement met als missie een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. In de ontbijtweek schuiven basisscholen, kinderopvanglocaties en brugklassen in heel Nederland aan tafel. Het initiatief is in 2003 ontstaan. Het begon klein: vijf basisscholen deden mee met een proef, waarbij kinderen met hun juffen en meesters samen aan tafel gingen voor een feestelijk ontbijt.

Inmiddels is het Nationaal Schoolontbijt uitgegroeid tot een breed gedragen initiatief, waaraan inmiddels ruim een half miljoen kinderen deelnemen op zo’n 2.500 scholen en kinderopvanglocaties. Vaak eten de burgemeesters op een school ook een boterhammetje mee of gaat een schoolklas naar de burgemeester op het gemeentehuis om daar te ontbijten. Dat gaat dit jaar vanwege corona niet door.

Uit de krant