Afbeelding
Foto: pr

Boek over Katwijkse Engelandvaarder Pieter Dourlein

Algemeen

Bij Omniboek is vorige week het boek 'Sprong naar het duister' verschenen, het boek van auteur John Brosens over Engelandvaarder Pieter Dourlein uit Katwijk. Hij was marineman, geheim agent, slachtoffer van het Englandspiel en uiteindelijk drager van de Militaire Willemsorde.
 

Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka's tot zinken wordt gebracht. Hij overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent.
 

Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt Brosens in 'Sprong naar het duister' het spectaculaire oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld.

Pieter Dourlein ontving voor zijn inzet in 1950 de Militaire Willemsorde uit handen van Koningin Juliana. Hij bleef tot zijn dood in 1976 bevriend met Prins Bernhard. Hij werd met volle militaire eer begraven in zijn woonplaats Katwijk.

 

Uit de krant