Afbeelding
Foto: Mark Ruis

Collegeonderhandelingen in Katwijk mislukt

Algemeen

De collegeonderhandelingen tussen CDA ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, en D66 zijn stukgelopen. De beoogde coalitie kwam er niet met elkaar uit. 

De partijen gingen na de gemeenteraadsverkiezingen in maart met elkaar om de tafel op advies van informateur Huug van Duijn, die om hulp was gevraagd bij de coalitievorming. Hij adviseerde daarnaast vijf wethouders aan te stellen, waarbij PvdA en D66 samen één wethouder leveren.

CDA-fractievoorzitter Adger van Helden hoopte na dat advies voor juni met een coalitieakkoord te komen. 

Later meer

Update 

De onderhandelingen zijn stukgelopen bij de portefeuilleverdeling. De partijen werden het niet eens over welke thema's en verantwoordelijkheden onder welke wethouder en partij zou vallen. 'Ik heb tot het uiterste gepoogd de partijen bijeen te brengen, maar dit heeft helaas niet tot een gedragen verdeling van verantwoordelijkheden geleid', schrijft formateur Van Helden in een brief aan de gemeenteraad.

'De versplintering en polarisatie in de Katwijkse politiek maken het vormen van een stabiele coalitie niet makkelijk. Meerdere partijen zouden kunnen bijdragen aan de opdracht voor een verbindend en breed college. Ik hecht daarom aan een moment van reflectie.'

De formateur heeft voormalig waarnemend burgemeester Frank Koen gevraagd om opnieuw een mogelijke coalitie te verkennen, waarbij ook andere partijen kunnen worden betrokken. 

Uit de krant