Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Toezichthouder bij arbeidsmigranten Katwijkerbroek niet meer nodig

Algemeen

De toezichter die toezicht houdt bij de logiesaccommodatie in Katwijkerbroek voor arbeidsmigranten, is niet meer nodig. Uit een evaluatie blijkt een toezichthouder niet noodzakelijk ´gezien de hoeveelheid klachten en de ernst van de klachten´.

Een jaar geleden zijn op het bedrijventerrein Katwijkerboek 64 arbeidsmigranten gehuisvest in een appartementencomplex van Homeflex. Bewoners en ondernemers op dat terrein vreesden voor overlast en probeerden tevergeefs de komst van de flexwerkers tegen te houden. De gemeente zag echter geen reden om de aanvraag af te wijzen, omdat die aanvraag aan de regels voldeed.

Om de omwonenden tegemoet te komen, werd door de gemeente een toezichthouder beschikbaar gesteld voor 20 uur per week. Met een klankbordgroep werd afgesproken om de situatie na een jaar te evalueren.

Uit die evaluatie blijkt dat er in iets minder dan een jaar tijd, 16 klachten zijn binnengekomen. Klachten die volgens de klankbordgroep welke 'niet ernstig van aard zijn in vergelijking met het gevoel dat heerste bij omwonenden vóór realisatie van de logiesaccommodatie'.

Klachten

Het gaat vooral om klachten over rondslingerend huisvuil en flexwerkers die te hard door de straat rijden, waar maar 30 kilometer per uur mag worden gereden. Bij 2 klachten ging het om ernstigere incidenten. Een groepje bewoners heeft 2 keer op een privéterrein van één van de omliggende bedrijven alcohol en sigaretten genuttigd. De bewoners zijn hierop aangesproken door Homeflex en het uitzendbureau. Bij de tweede waarschuwing werd gedreigd met uitzetting. De bewoners hebben zich daarna niet meer misdragen.

Toezichthouder

De klankbordgroep ziet wel een toegevoegde waarde in de toezichthouder. 'Er is sprake van directe en afdoende afwikkeling van klachten en er is een direct aanspreekpunt. De lijnen naar alle betrokkenen zijn kort. Dit draagt bij aan het welzijn van de arbeidsmigranten, voorkomt dat aandachtspunten uitgroeien tot klachten en helpt om eventuele incidenten te voorkomen.' De werkzaamheden van de toezichthouder richtten zich echter vooral op de orde en netheid van het terrein. Taken die eigenlijk de verantwoordelijkheid zijn van Homeflex.

De initiatiefnemer krijgt dan ook het advies om zelf een beheerder aan te stellen. De klankbordgroep adviseert de gemeente om nog wel wekelijks contact te zoeken met de eigenaar van het complex. Ook moet de gemeente alert blijven op ontwikkelingen op en rondom de locatie.

Uit de krant