De Poolse Agatha betrad als eerste het officieel geopende complex.
De Poolse Agatha betrad als eerste het officieel geopende complex. Foto: Piet van Kampen

Bezoek voor arbeidsmigranten Katwijkerbroek

Algemeen

'Wij hebben een taakstelling in de regio voor fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten' sprak wethouder Krijn van der Spijk alvorens hij vorige week zaterdag de officiële opening van het wooncomplex op bedrijventerrein Katwijkerbroek verrichtte. 'Het was een lang proces en het is niet zonder slag of stoot gegaan.'

Door Piet van Kampen

'Er zijn goede afspraken in de klankbordgroep gemaakt', bevestigt een lid van de groep die ten behoeve van het moeizame proces voor de bouw van het complex in het leven was geroepen.

Vertegenwoordigers van de gemeente, de wijkagent, de wijkregisseur, omwonenden, ondernemersleden van de wijkraden Katwijk aan den Rijn en Valkenburg (agendalid) vormden het gezelschap. Ook werd er een beheerder aangesteld.

De kogel ging door de kerk en in mei betrokken de eerste bewoners, Polen en enkele Hongaren, de woonunits. In totaal 16 appartementen met 64 bedden. Alle appartementen beschikken over woonkamer/keuken, slaapkamer, badkamer en toilet. Belangstellenden konden tijdens de open dag een kijkje nemen.

Trots

Bert Verhey, directeur van Homeflex, de bouwer die in den lande reeds 5.000 van dit soort appartementen realiseerde, is trots op het resultaat na het moeizame proces. 'Het is een perfecte plek hier.'

Verhey refereerde ook aan de constructieve samenwerking met de gemeente waarmee de gesprekken drie jaar geleden begonnen. 'We hebben aan alle voorwaarden voldaan en alles is veilig voor de bewoners', benadrukt hij.

Trots en blij is ook het echtpaar Gregor en Agneska uit Polen. Zij laten hun appartement aan belangstellenden zien en stralen geluk uit met hun tijdelijke onderkomen. Tijdelijk, want na tien jaar moeten vanwege wetgeving de appartementen weer verdwijnen. Na ruim een maand waarin de bewoners zijn gehuisvest is het allemaal rustig.

'Het was misschien koudwatervrees bij sommige omwonenden en bedrijven, maar het valt tot nu toe allemaal mee' was de ervaring van een omwonende. Peter Dantuma, lid van de Wijkraad Katwijk aan den Rijn: 'Het is even afwachten, de storm is nu geluwd en ik heb er vertrouwen in. Het gaat tot nu toe allemaal prima', is zijn ervaring. 'Als het de komende tien jaar allemaal zo blijft, heeft niemand iets te klagen.'

Verhey tenslotte: 'Ze komen hier niet om te logeren, maar om te werken. En dat doen ze.'

Uit de krant

Uit de krant