Foto: Leo Roosjen
Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

Zorgen over toename en snelheid fatbikes

Algemeen

Midas Kroon van DURF maakt zich zorgen over het stijgende aantal fatbikes. Hij uitte deze zorgen in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Te meer omdat steeds meer jonge weggebruikers op een fatbike rijden.

Door Cor de Mooy

‘Het college deelt de zorgen van DURF over het toenemend gebruik van fatbikes door jonge gebruikers vanwege de hoge snelheden die bereikt kunnen worden’, luidt het antwoord van het college.

Kroon wil ook weten of de handhaving nu al voldoende wordt ingevuld en hoe dat kan worden verbeterd.

Dat moet de politie doen, want boa’s zijn niet bevoegd om de snelheid te controleren. De politie heeft een kader waarbinnen gehandhaafd en beboet kan worden bij te hoge snelheden van e-bikes en fatbikes. Daarnaast worden regelmatig verkeerscontroles gehouden waarbij ook elektrische fietsen c.q. fatbikes worden gecontroleerd. Ongevallen met fatbikes worden door de politie niet apart geregistreerd.

Geen campagne

Een voorlichtingscampagne, bijvoorbeeld op scholen specifiek gericht op fatbikes zit er voorlopig nog niet in.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid is nog niet van plan zo’n campagne te starten. 

Wenselijk

De gemeente heeft aangegeven dat dit wel wenselijk is. Wanneer er een campagne opgestart gaat worden, dan haakt Katwijk zeker aan.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant