Afbeelding
Foto: pr

An in Japan: Hartelijk welkom en heerlijk eten

Algemeen

De Katwijkse Anna is medio augustus vertrokken naar Japan voor een 11 maanden durende uitwisseling op een middelbare school in het land van de rijzende zon. Iedere maand bericht Anna over haar belevenissen bij haar gastgezin, de school en het Japanse leven.

Het is eindelijk zover, ik ben in Japan! Mijn uitwisselingsjaar is officieel begonnen. Ik ben hier nu 2 weken en er is al zoveel gebeurd! Maar eerst even een beetje over mijzelf. 

Ik ben Anna. Ik ben zeventien jaar oud en kom uit Katwijk aan Zee. Ik wist van jongsaf aan al dat ik naar het buitenland wilde. Hoe ik daar zou komen en wat ik daar dan zou doen, had ik nog niet bedacht, maar het moest en zou gebeuren! Dus ben ik op onderzoek uitgegaan. 

Prachtige taal

Eerst ben ik gaan bedenken waar ik überhaupt naartoe zou willen gaan. Ik wist al vrij snel dat Japan het land voor mij was. De cultuur die compleet anders is dan de Nederlandse en de prachtige taal die ze daar spreken, was genoeg om mijn interesse te wekken. En omdat ik de taal zo mooi vond, wist ik dat ik iets van een taalcursus of uitwisselingsjaar wilde doen. 

Ik ben toen gaan kijken naar verschillende organisaties en heb uiteindelijk gekozen voor AFS Intercultural Programs. Na wat gesprekken met de vrijwilligers van AFS heb ik besloten om elf maanden een middelbare school uitwisseling in Japan te doen. 

En nu zit ik hier in Osaka, Japan een column te schrijven voor De Katwijksche Post. Als je mij dit twee jaar geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard.

118 studenten uit 13 landen

Nu een beetje over mijn eerste twee weken hier. Ik landde vrijdag 18 augustus op Tokyo, Narita airport. De vrijwilligers van AFS (voornamelijk oud-uitwisselingsstudenten) stonden ons allemaal op te wachten. 

Voordat we naar ons gastgezin zouden gaan, hadden we eerst een 3-daags oriëntatiekamp. In dit kamp waren alle studenten die naar Japan zijn gekomen met AFS. Het waren maar liefst 118 studenten uit 36 landen! 

Ik heb hier veel vrienden ontmoet en we hebben met z’n allen een groepsapp aangemaakt om elkaar op de hoogte te houden van ons avontuur. Een geslaagd welkomstkamp dus!

Hartelijk welkom

Ik ben daarna met de Shinkansen (Japanse hogesnelheidstrein) van Tokyo naar Osaka gegaan. Hier stond mijn gastmoeder mij op te wachten op het station. Mijn gastzusje had een poster gemaakt met mijn naam erop, echt hartstikke lief!

Na een lange autorit kwam ik aan bij mijn nieuwe huis voor de komende elf maanden. Ik heb een hartelijk welkom gekregen, met heerlijk eten en geweldig gezelschap van de familie. 

Mijn school zou pas maandag 28 augustus beginnen, dus ik had nog even een weekje de tijd om te acclimatiseren. 

In deze week heeft mijn gastgezin mij enorm veel nieuwe dingen laten zien. We zijn naar de stad Kobe gegaan, hebben in meerdere restaurants heerlijk Japans eten gegeten en hebben mij meer over de Japanse cultuur en taal verteld. Na dit geweldige weekje was het tijd om aan school te beginnen.

Richtingsgevoel

De school is ongeveer een uurtje van mijn huis vandaan, vroeg uit bed en lange treinrit dus. De school is enorm groot met meerdere gebouwen en veel lokalen. Met mijn richtingsgevoel is deze school een uitdaging. Gelukkig heb ik al een aantal vrienden gemaakt die mij helpen. Een paar van die vrienden heb ik ontmoet in de volleybalclub waar ik nu bij zit!

Het is voor nu nog lastig om de lessen te volgen, omdat mijn Japans nog niet op niveau is, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat snel gaat veranderen. Dit waren mijn eerste twee weken hier in Japan! 

An in Japan, wordt vervolgd over een maandje.

Anna is de 4e van rechts aan de rechterkant van de tafel.
Afbeelding

Uit de krant