Afbeelding
Foto: Bert van der Meij

Duizendste Kappie in De Katwijksche Post

Algemeen

Wie heel goed in de … hoek van de Kappie op pagina 3 kijkt, ziet een getal staan: 1000. De duizendste Kappie! Dat is wel een feestje waard. Striptekenaar Bert van der Meij heeft in 21 jaar duizend Kappie’s gemaakt voor De Katwijksche Post. En Katwijkse taalkenner Leendert de Vink zorgt al duizend keer voor de vertaling in het Katteks. 

De strip werd in De Katwijksche Post van 27 december 2001 groots aangekondigd. De hele voorpagina was er aan gewijd waarbij Kappie zijn blik liet schijnen op het jaar 2001. 

Vervolgens gaf hij iedere week op zeer eigen wijze zijn commentaar op het Katwijkse nieuws. En dat nieuws kreeg zijn maker Bert van der Meij door van de redactie van De Katwijksche Post. Volgens een vast recept. 

Iedere dinsdagochtend om 10.00 uur gaat de telefoon. ‘Dat is Bert’, klinkt het dan in koor in het redactiekantoor. De redactie geeft wat onderwerpen door aan Bert die wat humt en thuis in zijn fraaie werkkamer met uitzicht op zee aan het werk gaat. De tekst bij de strip wordt ’s avonds in het ‘Katteks’ vertaald door Leendert de Vink. Voor de redactie blijft het tot dinsdagavond of woensdagochtend een verrassing waar de Kappie over gaat. Maar altijd wordt die ontvangen met een lach of gegiebel. 

Legpenning

De strip Kappie groeide al snel uit tot een begrip. Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van 2011 werd Van der Meij vereerd met een gemeentelijke Legpenning voor zijn promotie van Katwijk door de creatie van herkenbare Katwijkse cartoons en spellen. 

Toenmalig burgemeester Jos Wienen roemde de strip ‘Kappie’ die al zo’n tien jaar de voorpagina van deze krant siert en waarin ‘Kappie’ zijn visie geeft op het nieuws van die week. ‘Soms laat Van der Meij subtiel zijn mening doorschemeren, soms ook overduidelijk’, aldus Wienen die de wekelijkse publicatie een begrip noemde.

In datzelfde jaar kwam er ook een Kappie-boekje uit. Van der Meij en De Vink deden in november 2011 een bijzondere signeersessie in Boekhandel Van den Berg in Katwijk aan den Rijn. Van der Meij tekende in ieder boekje een uniek en op maat gemaakt Kappiegrapje dat door De Vink in plat Katteks werd vertaald. 

3D-Kappie

In mei 2013 was Kappie niet alleen een stripfiguur, maar kwam er ook 3D-model van Katwijks bekendste meeuw. Deze driedimensionale Kappie was van de hand van zandkunstenaar Wilfred Stijger. Het kleine poppetje werd vervaardigd met een 3D-printer. 

3D-Kappie verscheen in een zeer beperkte oplage en lezers van deze krant maakten in de zomer van 2013 kans zo’n poppetje te winnen. Redactieleden verstopten iedere week zo’n miniatuurversie ergens in de gemeente. Met een foto als ‘hint’ startte de zoektocht. Wie 3D-Kappie als eerste vond, mocht het poppetje houden. Iedere week verscheen een artikeltje over de zoektocht en de gelukkige winnaar. 

Op wereldreis

De zoektocht leverde veel leuke reacties op en kreeg een bijzonder vervolg met een nieuw 3D-poppetje: Kappie gezeten op een koffertje. Speciaal ontworpen voor de serie: Kappie op reis. 

Katwijkers konden die miniatuurversie meenemen op hun reizen en daarover berichtten in de krant met uiteraard foto’s van de mini-Kappie op bijzondere plekken. Kappie kwam overal: Amerika, Zuid-Afrika, Australië, Cambodja, Zuid-Amerika, Schotland en IJsland om er maar een paar te noemen. 

Een veelbereisde ‘meeuw’ dus, maar zijn hoofdtaak is en blijft op zijn eigen Kattekse wijze commentaar geven op wat er in Katwijk allemaal gebeurt. 

Met af en toe een uitstapje, bijvoorbeeld voor de verkiezing ‘Politicus van het jaar’ waarbij de twee winnaars als prijs een zeer persoonlijke Kappietekening krijgen.

Bert en Leendert, gefeliciteerd met deze bijzondere mijlpaal!

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week.

Uit de krant