Een van vier velletjes klederdrachtzegels met in het midden Katwijk. | Foto: Maarten van Rijn
Een van vier velletjes klederdrachtzegels met in het midden Katwijk. | Foto: Maarten van Rijn Foto: Maarten van Rijn

Katwijk in klederdracht op de postzegel

Algemeen

In Volendam werden woensdag 25 januari, twintig klederdrachtpostzegels door Post.nl en Jimmy Nelson gelanceerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van de modellen en hun klederdracht aanhang uit de deelnemende dorpen in Nederland. Katwijk was er ook bij en wordt vertegenwoordigd door Rosa Heemrood. Zij staat, in burgerdracht met de wind in de sluiermuts, stralend op de foto.

Jimmy Nelson is een wereldberoemd fotograaf die zo’n 30 jaar geleden uit Engeland naar Nederland emigreerde.

Een paar jaar geleden maakte hij een boek over uitstervende volkeren ‘Before they pass away’. Dat werd, met een tentoonstelling, ten doop gehouden in Volkenkunde in Leiden.

Door de coronacrisis kon hij niet meer reizen. Geattendeerd door vrienden besloot hij de schoonheid van zijn nieuwe vaderland, en met name, de uitstervende Nederlandse klederdrachten te gaan fotograferen.

Twee jaar geleden was Jimmy ook in Katwijk. Daar waren leden van de Klederdrachtgroep Katwijk bereid voor hem in dracht te gaan.

De Klederdracht-groep Katwijk is een zelfstandig onderdeel van de Vereniging Genootschap Oud Katwijk. Zij zijn gehuisvest in het Katwijks Museum.

Het 7 kilo wegende boek is herfst 2022 uitgekomen en gepresenteerd in Amsterdam. Zo’n 800 deelnemers in klederdracht waren daarvan getuige op het Museumplein in Amsterdam. En nu weer, maar nu in Volendam waar de zegels van de deelnemende dorpen uitgereikt werden.

Na Volendam reed het gezelschap naar het huis van burgemeester Visser. Hij en zijn vrouw ontvingen hen met koffie en iets lekkers. Rosa bood hem een setje zegels aan.

De burgemeester had nog nooit zoveel mensen in klederdracht in zijn huis gehad.

Uit de krant