De opening van Open Monumentendag in 2021
De opening van Open Monumentendag in 2021 Foto: Piet van Kampen

Dit is er vandaag te doen op Open Monumentendag

Algemeen

Vandaag is het weer Open Monumentendag. Op deze dag openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ontdek zelf de verhalen en de schoonheid van de monumenten in gemeente Katwijk.

De opening is om 10.00 uur bij het Bezoekerscentrum Vliegkamp Valkenburg. Of bezoek bijvoorbeeld 1 van de kerken, een woonhuis (E.A. Borgerstraat 1), doe een rondleiding langs de graven van zeelieden, bekijk het Spinozahuis of ‘beklim’ het Torenmuseum Oud Valkenburg.

Tentoonstellingen
Expositie historisch brandweermateriaal van de Brandweer Hollands Midden
Fototentoonstelling in het K&O gebouw
Tentoonstelling in het Rijnsburgs Museum
De oude reddingboot Kurt Carlsen te zien, die van 1953 tot 1990 dienst heeft gedaan in Noordwijk, is te zien in de Oude Redschuur
Tentoonstelling over de geschiedenis van Valkenburg in het Torenmuseum in Valkenburg.

Rondleidingen/ wandelingen
Gemeentehuis
Vanaf 11 uur worden elk uur rondleidingen door het gemeentehuis verzorgd. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.
Oude begraafplaats
Rondleiding langs graven van zeelieden naar aanleiding van boek Willem van der Plas op Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee.
Vredeskerk
Het is mogelijk met een gids de verschillende ruimten te bezichtigen.
Koning Willem-Alexandergemaal
De gehele dag worden een rondleiding verzorgd.
Merovechpark
In het Merovechpark, het oude grafveld dat is ingericht als groene oase, wordt op informatieborden uitleg gegeven over de archeologische vondsten uit 560-725 na Christus die daar zijn aangetroffen.
Park achter de Wilbert
Er is een wandeling uitgezet in de tuinen rondom de Wilbert/Het Heerenhuys. Wil je ervaren hoe de jongens en hun leermeersters door de tuinen wandelden, zien wat er herinnert aan vroeger tijden en ontdekken welke beelden er staan en stonden? Haal dan de wandelfolder op bij de Roskam.

Concerten en muzikaal optreden
Er worden orgelconcerten gegeven in de volgende kerken:

Vredeskerk, Katwijk
Nieuwe Kerk, Katwijk
Joannes de Doper Kerk, Katwijk aan den Rijn
Dorpskerk, Katwijk aan den Rijn
Laurentiuskerk, Rijnsburg

Fietsroute
Vast onderdeel van Open Monumentendag in de gemeente Katwijk is de fietsroute langs monumenten. Deze start en eindigt bij het gemeentehuis van Katwijk. De route voert u door de verschillende dorpskernen, langs de monumenten en bijzondere aandachtspunten. Men kan uiteraard naar eigen inzicht de route aanvangen en vervolgen. De routebeschrijving met uitgebreide achtergrondinformatie vindt u in het midden van het huis-aan-huis verspreide Magazine Open Monumentendag 2022.

Op de website van de gemeente staat een overzicht van welke monumenten er allemaal geopend zijn in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. www.katwijk.nl/monumentendag

Uit de krant