Logo allesoverkatwijk.nl
Pieter Groen op de Alpe d’Huez voor deelname aan de Alpe d’Huzes op donderdag 2 juni. | Foto: pr
Pieter Groen op de Alpe d’Huez voor deelname aan de Alpe d’Huzes op donderdag 2 juni. | Foto: pr

Wielrenners Pieter Groen zetten beste beentje voor op Alpe D’huez

Op donderdag 2 juni was de grote dag op de berg Alpe D’huez waar team Pieter Groen ging deelnemen aan de Alpe d’Huzes. Alles waar bijna drie jaar voorbereidingen aan vooraf waren gegaan, kwam op die dag samen, de dag dat we eindelijk mochten proberen zoveel mogelijk keren de Alpe D’huez op te fietsen. Dat is voor alle 22 leerlingen en docenten meer dan gelukt, met als voorlopig eindresultaat een bedrag van 70.000 euro voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Door Hans Verloop

De grote dag was op 2 juni, die al vroeg begon met een ontbijt van bananen, stokbrood, yoghurt met muesli, gebakken eieren en havermout, om 2.15 uur ‘s nachts. Met goed gevulde magen vertrokken we vanaf 1860 meter hoogte om 3.15 uur s ‘nachts achter de motards aan in het donker voor de afdaling naar de start in Bourg d’Oissant op 720 meter, waar de burgemeester, elke startgroep de laatste bemoedigende woorden meegaf en de grote fietsuitdaging kon beginnen.

Pieter Groen mocht om 5.00 uur van start gaan voor de eerste beklimming op een nog lekkere koele berg. In alle 21 bochten stonden brandende kaarsen ter nagedachtenis aan de mensen, waar we het allemaal voor deden. Dit was mooi en zeer indrukwekkend en gaf ons zeker een stimulans om goed te fietsen.

Na twee beklimmingen kwamen we met ongeveer 8 deelnemers aan bij ons huis, wat aan de route stond, om de nodige energie bij te tanken, voor het vervolg. Helaas moesten we toen constateren dat er was ingebroken in ons huis. Van 6 mensen waren portemonnees, paspoorten, kleding, zonnebrillen, horloges en een laptop gestolen. Dit was natuurlijk wel even een grote domper op de fietsvreugde. Toch hebben de gedupeerde mensen de draad weer heel goed opgepakt en zijn nadat de politie rapport had opgemaakt toch weer op de fiets gestapt om het uiteindelijk doel, Alpe D’huez op fietsen, verder te realiseren. 

Op de berg zelf was het één groot feest. Overal stonden mensen om je aan te moedigen, ook was er veel familie van onze deelnemers aanwezig, wat het voor ons ook een stuk makkelijker maakte. Talloze verzorgingsposten, met vers koel water, banaantjes, stukjes komkommer en sinaasappel, allerlei soorten koek, om vooral maar de nodige koolhydraten weer aan te vullen, waar nodig. Volop sponzen gedrenkt in koud water, die iedereen gretig aanpakte, want tegen de middag was de temperatuur bij de eerste 4 zwaarste bochten van 11 á 12% flink opgelopen naar 34 Graden Celsius en dan koel je dus niet meer af. Toch bleven veel fietsers gestaag doorgaan en werd het evenement uiteindelijk om 20.00 uur afgesloten. Daarna werd bekent gemaakt, dat er op dat moment al ruim 16 miljoen euro was opgehaald. 

Alle Pieter Groeners waren heel tevreden met hun prestaties, vermeldenswaardig is nog dat docent Dennis van den Eshof in totaal 6 beklimmingen op zijn naam mocht schrijven. Het eindfeest In het Palais de Sports, de volgende dag met de muziekband Pater Moeskroen, was een geweldige afsluiting van een prachtige week, waarin veel geld was opgehaald voor het goede doel, zodat iedereen zaterdagochtend vroeg weer tevreden huiswaarts kon keren.